Festival ZUŠ Open oslavuje světový unikát základních uměleckých škol. Nabízí přes 500 akcí po celé ČR

22. květen 2023

Nejrůznější koncerty, divadelní a taneční představení, výstavy, happeningy a další akce připravilo v rámci 7. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open 439 základních uměleckých škol. Během jedné z největších kulturních událostí u nás po celé dva týdny od 21. května do 4. června ožijí uměním parky, náměstí, kostely a řada dalších veřejných míst. 

Cílem tohoto festivalu je nejen představit práci jednotlivých základních uměleckých škol, ale upozornit i na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání. Dlouhodobým posláním festivalu, který funguje od roku 2016, je také podpořit spolupráci mezi jednotlivými školami napříč regiony a rozvíjet vzájemnou inspiraci. V letošním roce se tak uskuteční i řada společných krajských projektů. 

Festival pořádá nadační fond Magdaleny Kožené. Jeho založením chtěla pěvkyně upozornit na v celosvětovém kontextu unikátní systém základních uměleckých škol, které v Česku máme. Pod tradičním festivalovým mottem „ZUŠ Open pomáhá“ budou letos na programu i akce s významným sociálním přesahem směrem k pomoci potřebným a se zapojením žáků se zdravotním handicapem či sociálním znevýhodněním.

Letošní ročník festivalu ZUŠ Open vyvrcholí 3. června ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, kde se do společného programu zapojí na 800 účinkujících ze základních uměleckých škol ze všech krajů.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související