Festival Za dveřmi. Holektiv staví letadlo, na kterém látala první čeká pilotka

16. červenec 2019

Tři odhodlané letkyně sestrojí své letadlo a vy jistě uvěříte, že vzlétne! Tak zvou pořadatelé pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi na představení Letkyně souboru Holektiv.

Soubor Holektiv funguje od roku 2016 a tvoří ho tři tanečnice a performerky - Karolína Křížková, Andrea Vykysalá a Eva Stará.

Holektiv - Božena

Letkyně je prvním velkoformátovým pouličním představením tohoto souboru. Vychází z projektu Božena, který Holektiv uvedl v premiéře letos v květnu v pražské La Fabrice, kde pravidelně vystupuje. Božena reflektuje příběh první české pilotky Boženy Laglerové. Čím se venkovní projekt liší, vysvětluje Eva Stará: „Dalo by se říct, že jsme si z jejího příběhu vybrali tu část, která se věnuje létání. V přestavení se totiž věnujeme celému jejímu životu a tady se věnujeme jenom létání. Celé to uzpůsobujeme street show a snažíme se, aby to bylo zábavné."

A čím soubor Holektiv osud Boženy Laglerové tolik zaujal? „Její životní cesta byla pro nás zajímavá a ojedinělá. Jednak to byla první česká letkyně vůbec a jednak byla úzce propojená divadlem coby operní pěvkyně," popisuje Andrea Vykysalá.

Holektiv - Božena

Pro projekt Božena i z něj vycházející Letkyně je zcela zásadní scénografie. Ta je dílem Matěje Formana, který o ní prý rád říká, že jde o jeho nejminimalističtější dílo. A Eva Stará dodává, že postavením letadla jim Matěj Forman splnil sen… „Splnil ho krásně. Ta scéna je opravdu malebná a dokresluje celý příběh. Bylo pro nás nové pohybovat se v určitém omezujícím prostoru a manipulovat se scénou a přeměňovat situace skrze ni."

Holektiv - Božena

Představení Letkyně začne na pražském Výstavišti dnes v 18:30 a je zdarma. Stejně jako další program festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který potrvá až do čtvrtka.

Představení Božena, tedy kompletní verzi Letkyně, pak uvede soubor Holektiv v srpnu v rámci Letní Letné.

Spustit audio