Festival ukazuje extrémy umění a vědy

8. listopad 2007

Praha v těchto dnech patří již třetímu ročníku festivalu ENTER, jenž jako součást Týdne vědy a techniky představuje do 11. listopadu 2007 soubor výstav, instalací, performancí a experimentálních filmových projekcí.

Můžete tak například spatřit sedmimílové boty připojené k internetu, projekt Marťanské růže, který zkoumá, jak pěstovat květiny v extrémních laboratorních podmínkách simulujících povrch Marsu, či autentické záběry z bombardéru NATO při ostřelování Jugoslávie, které jsou prošpikovány elektronickou hudbou. Můžete poslouchat hravé zvukové básně či svérázné zvuky ze zamořených území, poznáte, jak se prostřednictvím nových médií dá v reálném čase sledovat, co se honí hlavou lidem na různých místech zeměkoule, či jak články z Wikipedie spojovat s místy, o nichž se v nich píše. Pořadatelem akcí, které spojuje snaha o prolínání vědy, umění a moderních technologií, je Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie CIANT.

"Pro všechny, kdo chtějí mít oči otevřené a vidět za horizont nejbližších událostí, je tento festival výjimečnou příležitostí k nahlédnutí do budoucnosti. Našim hlavním cílem je rozšíření obzorů místního kulturního prostředí o extrémní spojení umění a vědy, které je podle nás důležitým zdrojem inspirace a lidské tvořivosti," říká o festivalu jeho ředitel Pavel Smetana.

Andrea Polli: The Queens Bridge Wind Power

Nevšední instalace zahraničních i domácích umělců jsou k vidění ve sklepení Domu U Kamenného zvonu (Nebezpečná vzdálenost) , v galerii Francouzského institutu (Já, rezident...) či v Muzeu Kampa v Sovových mlýnech, kde je pod názvem Bod - Linie - Vesmír do 7. ledna 2008 otevřena první retrospektivní výstava děl průkopníka světelněkinetického umění Franka J. Maliny.

Pavel Sterec: Ears Project

Dvě expozice jsou připraveny v prostorách Akademie věd ČR na Národní třídě. Výstava WEB 2.0 generace má za cíl ukázat technologické a umělecké trendy spojené s využíváním nové generace webových služeb na internetu, cyklus Umělci v laboratořích představí návštěvníkům výsledky série projektů, kdy se osm umělců na několik týdnů či měsíců "infiltrovalo" do prostředí osmi různých vědeckých pracovišť a jejich pracovní metody pak využívali při vlastní tvorbě. Například instalace Exogenica Pavla Sterece zkoumá proces vytvoření dokonalého sochařského díla za pomocí 3D počítačové animace a matematických výpočtů založených na poměru času, který diváci danému dílu věnují.

"Výstava představuje nová díla nadějných českých umělců a umělkyň, jejichž cílem na výzkumných stážích ve vědeckém prostředí bylo spojit technickou vizualizaci s uměleckým obrazem," komentuje projekt hlavní kurátorka Denisa Kera.

Antony Hall: Recreation BZ Reaction

Souběžně s festivalem se ve dnech 8. až 10. listopadu 2007 uskuteční v Městské knihovně konference MutaMorphosis - Nové výzvy pro umění a vědu, které se účastní 80 vědců, techniků a umělců ze všech kontinentů. Vystoupí zde například australský performer Stelarc, průkopník teorie bezškálových sítí Albert-László Barabási nebo český geolog Václav Cílek.

Úplný program festivalu ENTER najdete zde.

autor: Petra Pátková
Spustit audio

Více z pořadu