Festival staré hudby popáté

5. červenec 2004

Týdeník Rozhlas je i letos jedním z mediálních partnerů Mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby, jehož pátý ročník se v Praze uskuteční ve dnech 9. července až 6. srpna. Akci, jež je součástí projektu Česká hudba 2004, pořádá kulturní a vzdělávací instituce Collegium Marianum - Týnská vyšší odborná škola. Spolupořadatelem festivalu je hlavní město Praha.

"Posláním Letních slavností staré hudby je obohacení kulturního života naší doby hudbou minulých staletí," říká ředitelka festivalu Markéta Semerádová. Na repertoáru koncertů se objevují kvalitní díla, která doposud zůstávala posluchačům utajena, a zní v novodobých premiérách. Další snahou pořadatelů je rozšíření povědomí o evropské hudební historii prostřednictvím souborů historických nástrojů a umísťování koncertů do unikátních pražských historických prostor. "Zkušenost potvrdila, že takové prostory a jejich akustika napomáhají nezaměnitelné atmosféře, která vzniká při provozování staré hudby na dobové nástroje," říká M. Semerádová.

Vzhledem k letošním oslavám české hudby se dramaturgie festivalu tentokrát zaměřila především na díla starých českých mistrů. V interpretaci špičkových umělců zazní tvorba skladatelů, jejichž výročí si letos připomínáme: J. D. Zelenky, F. I. Tůmy, Fr. X. Richtera, H. I. F. Bibera a B. M. Černohorského. "Jejich díla se představí po boku skladeb významných evropských autorů, kteří v Čechách přímo působili nebo jejichž skladby k nám ve své době pronikly a dnes jsou zastoupeny v českých archivech," uvedla ředitelka festivalu.

Nizozemský basista Peter Kooij

Na úvodním koncertu 9. července v zámku Troja zaznějí árie ze světských kantát a oper Antonia Vivaldiho, určené mužskému vysokému hlasu. Virtuózního partu se ujme francouzský kontratenorista Philipp Jaroussky se souborem Artaserse. Další z festivalových hvězd se představí 11. července ve Dvořákově síni Rudolfina - v rámci večera nazvaného Grandi maestri vystoupí nizozemský basista Peter Kooij, specialista na vokální dílo Johanna Sebastiana Bacha a jeho současníků. Vrcholem koncertu má být provedení Bachovy duchovní kantáty "Ich habe genung", v níž Petera Kooije doprovodí světoznámý barokní hobojista Martin Stadler

Z řady dalších atraktivních koncertů, jejichž podrobný program naleznete na www.tynska.cuni.cz, vzpomeňme ještě vystoupení renomovaného britského houslisty Andrewa Manze s cembalistou Richardem Egarrem v Tereziánském sále Břevnovského kláštera, kde 12. července připomenou letošní třísté výročí úmrtí Heinricha Ignaze Franze Bibera, rodáka ze Stráže pod Ralskem, jednoho z nejlepších houslistů 17. století a autora technicky náročných houslových sonát.

Vstupné na všechny koncerty Letních slavností staré huby je 200 Kč, na barokní slavnost k 275. výročí kanonizace sv. Jana Nepomuckého (25. 7. v kostele sv. Jana Nepomuckého) a závěrečný koncert Barokního orchestru Evropské unie pod taktovkou dirigenta Larse Ulrika Mortensena (6. 8. v Rytířském sále Valdštejnského paláce) je vstup zdarma..

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.