Festival Povaleč vznikl trochu jako oddílová hra. Do Valče přináší energii i rozmanitou tvorbu

30. červenec 2021

Festival Povaleč, kde lze zažít široké spektrum kultury, se odehrává v různých zákoutích barokního areálu Státního zámku Valeč, který leží ve stejnojmenném městečku ležícím na úpatí Doupovských hor na Karlovarsku. Letos se festival bude konat od 5. do 7. srpna.

Sára Jungwirthová, ředitelka festivalu, popisuje náladu akce, která vznikla díky nadšení skupiny přátel: „V mých očích je Povaleč stále rodinná komorní akce, i když ho v roce 2019 navštívilo skoro sedm tisíc lidí. Atmosféru neděláme jen my, ale právě i návštěvníci festivalu.“ Jungwirthová také dodává, že Povaleč je multižánrový festival ve všech možných ohledech. Na programu je kromě hudby i divadlo, výtvarné instalace, dílny nebo promítání filmů s diskuzemi. „Člověk si může vybrat z velmi širokého spektra věcí, které může dělat. Nebo nemusí dělat vůbec nic. Má svobodu si vybrat,“ vypočítává Sára Jungwirthová.

Náš zámek a celý areál je takový malý Kuks.
Tomáš Petr

Festival Povaleč 2019

Letos se uskuteční již 15. ročník festivalu Povaleč. Antonín Střížek, jeden ze zakladatelů akce, vzpomíná, jak festival začínal. Parta přátel, ve věku kolem dvaceti let, tehdy došla na valečský obecní úřad, kde se jim dostalo přívětivého přijetí. Tehdejší starosta a zastupitelstvo obce organizátorům zapůjčili traktor, pódium a lavice s tím, že doufají, že tímto vzniká tradice, která jen tak neskončí. Což se zjevně podařilo, festival, který svou historii začal psát v roce 2006, žije dodnes.

Festival Povaleč 2019

S neskrývaným nadšením pro věc hodnotí existenci festivalu i tamní zámecký kastelán Tomáš Petr, který ve Valči působí od roku 2007. „Spolupráce s festivalem Povaleč nám přinesla hodně, má velký přesah,“ říká Petr. A vysvětluje, že se díky spolupráci s organizátory festivalu a jejich spolkem daří opravovat a zpřístupňovat areál i zázemí zámku. Kastelán dále zmiňuje, že kouzlo místa i kulturní akce posiluje i barokně komponovaná krajina, která vytváří nádherný celek, který je podobný známějšímu Kuksu.

Festival Povaleč 2019
Spustit audio

Související