Festival otevře divadelní zákoutí a nabídne i Trainspotting

27. duben 2004

Tradičním jarním zpestřením pražské divadelní nabídky je i festival Dítě v Dlouhé. Letos nabídne neobvyklou žánrovou skladbu připravenou pro předškoláčky i starší diváky. Pro "puberťáky", jimž se divadlo hned tak nezavděčí, je určeno hned první představení - ostravský Trainspotting. Stejný soubor hned následující den zahraje pro děti od pěti let pohádku Kocourek Modroočko.

Zatímco zájemci o dopolední představení mohou být zklamáni, protože hlediště je už často prodané školním výpravám, v nabídce jsou stále ještě odpolední a večerní inscenace. Festival zahajuje 27. dubna zmiňovaný Trainspotting v podání progresivní Společnosti Petra Bezruče. Toto představení inspirované kultovním stejnojmenným filmem rozhodně nelze doporučit menším školákům. Pro odrostlejší děti a jejich dospělé se smyslem pro humor a parodii je připravena na páteční večer 30. dubna inscenace Lajka Čchin a Gagarin. V té si zahrají i někteří herci domácího divadla. Ostatně domácí soubor jako celek se představí další večer s rodinnou inscenací Komedie s čertem, variací na loutkářské faustovské příběhy, v titulní roli s roztomilým, kulaťoučkým čertem Arnoštem Goldflamem. Mezi milými překvapeními představení je i pravá létající vzducholoď.

Karel Zima a Lenka Veliká při představení Lajka Čchin a Gagarin

Část souboru pořádajícího divadla lze vidět ještě ve třetí inscenaci nazvané Pohádka o kamnech, jež je maňáskovou variací na pohádku bratří Grimmů určenou pro nejmenší diváky. Po představení se otevřou snad všechny dveře Divadla v Dlouhé a zájemci si budou moci prohlédnout tajemství zákulisí, projít se po jevišti, osahat rekvizity a kostýmy a přiučit se na ukázkách divadelního líčení.

Arnošt Goldflam a Jan Vondráček v inscenaci Komedie s čertem

Ve čtvrtek odpoledne přijede jihočeské Kejklířské divadlo s jarmareční pohádkou O kouzelné kuličce, které předvede kromě příběhu především dovednosti obratného komedianta Vojty Vrtka.

Nepřehlédnutelnou návnadou je také páteční příspěvek prestižního Naivního divadla Liberec s autorskou pohádkou Čerti z Ještědu Ivy Peřinové, jejíž hry jsou téměř "sázkou na jistotu". Odpoledne přijede neméně proslulé a oblíbené Divadlo Alfa z Plzně s příběhem pro předškolní děti nazvaným Co si hračky vyprávěly.

Kromě vybraných tipů jsou na programu i další inscenace, o niž se lze více dočíst na stránkách pořádajícího divadla. Festival každoročně provázejí drobná příjemná překvapení nachystaná pro malé diváky. Děti rozhodnou hlasováním o vítězné inscenaci a většinou jsou pro ně nachystány i nějaké sladké nebo jinak příjemné odměny. Všechna představení lze navštívit za vstřícnou cenu 50 korun.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.