Festival moderní magie

31. březen 2005

V Líbeznicích u Prahy se o uplynulém víkendu konal 2. ročník mezinárodního festivalu moderní magie "Velká cena Divadla kouzel". Kouzelnické umění zde poměřilo v pěti festivalových představeních několik desítek českých a zahraničních mágů.

Ze zahraničí zde byli kouzelníci z Francie, Belgie, Švédska, Německa, Rakouska, Ruska, Polska, Maďarska a Slovenska. Odborná mezinárodní porota hodnotila v základních kategoriích - manipulace, všeobecná magie, iluze a mikromagie. Svoje dovednosti na festivalu předvedli i ve dvou juniorských kategoriích nejmenší kouzelníci. Obrovský úspěch sklidil rakouský iluzionista Pit Boro, který se v přísně střeženém semináři podělil se svými kolegy o jeho nejnovější triky.

Ceny byly vyhlašovány v těchto kategoriích:
Manipulace, Všeobecná magie, Iluze, Ostatní, Mikromagie, Junior I, Junior II, Miss magie, Cena diváka a GRAND PRIX.

Ondřej Pšenička

V závěrečném slavnostním galaprogramu předávaly ceny novým hvězdám magického nebe známé osobnosti našeho společenského a kulturního života. Cenu středočeského hejtmana ing. Petra Bendla získal jeden z nejmladších účastníků festivalu devítiletý Richard Zevel. Moderátor Karel Voříšek vyhlásil Miss magie, kterou se stala půvabná Zuzana Havrlantová. Grand Prix "Velkou cenu Divadla kouzel" předával vítězi Radku Bakalářovi zpěvák Stanislav Hložek a prezident festivalu iluzionista Pavel Kožíšek. Další ceny na jevišti vykouzlili Petra Černocká, ing. Zuzana Baudyšová, Naďa Urbánková, Pavel Poulíček, Markéta Mayerová, Slávek Boura, Vítek Chaloupka a nechyběly ani krásné ženy - modelky Martina Poulíčková, Martina Dvořáková, Lenka Taussigová a Zuzana Rosáková.

Radek Bakalář získal prvenství v kategorii Junior II, Cenu diváka a stal se i celkovým vítězem, když obdržel GRAND PRIX.

autor: Hynek Bulíř
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.