Festival je místem setkávání

5. říjen 2016

V Olomouci proběhl 32. ročník přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Telefonotéka Českého rozhlasu Vltava byla u toho. Vysílali jsme z mobilního studia Českého rozhlasu a z režijního komplexu RS1 Českého rozhlasu Olomouc.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Publicista Jiří Vejvoda, který byl naším prvním hostem, se zamýšlel nad současností našeho a evropského veřejnoprávního prostoru. "Mám za to," říká, "že rozdíly se stírají a že jsme se mnohé naučili. Mým oblíbeným rozhlasem je Radio Berlin-Brandenburg, ve kterém se spolu potkává mluvené slovo s hudbou. Pořady vytvářejí společně redaktoři z někdejšího Západního a Východního Berlína. A musím říct, že je to velmi inspirativní průnik."

Od přestěhování festivalu Prix Bohemia Radio do Olomouce si Jiří Vejvoda slibuje propojení s akademickou obcí. "Je to místo otevřené, historické, a také skrze studenty kosmopolitní."

Dalším hostem byla režisérka Martina Schlegelová. S ní jsme si povídali o současné rozhlasové dramatice: "Vznikají stále kvalitnější scénáře, autoři se pro rozhlas naučili psát."

Se slovenskou rozhlasovou produkcí nás seznámila dramaturgyně Beata Panáková, která se ve Slovenském rozhlase věnuje tvorbě pro děti a mládež: "Je stále častější, že se hry poslouchají z mobilů a počítačů, nikoliv přímo z vysílání. Je to, domnívám se, trend, který bude pokračovat."

Velebení kultury mluveného slova je důležité pro zachování národní kultury a identity. Na tom se shodli také naši závěreční hosté, redaktorka Alena Zemančíková a překladatelé Michal Špína a Martin Pšenička, kteří představili projekt FF UK, AV ČR, Českého rozhlasu, Radioservisu a Sdružení pro rozhlasovou tvorbu "Středověké ctnosti". Básně a eseje o době, v níž vládl a panoval císař Karel IV. Z tohoto projektu vznikla rovněž kniha.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio