Festival Coombal Open Air se vrací do Lužné. Přijedou i Goodfellass

4. červenec 2013
Zprávy

Jediný letní hudební festival na Rakovnicku se jmenuje Coombal Open Air, pořádá ho pět kamarádů z Rakovníka a po loňském ročníku, který se konal přímo v Rakovníku, se ho rozhodli vrátit zpátky do Lužné, kde se v minulosti tradičně konal. Začíná zítra ve 12 hodin.

Michal Ortcykr pracuje jako výtvarník filmových dekorací a před šesti lety dostal nápad, ze kterého se zrodil první a jediný letní hudební festival na Rakovnicku. Sám hrál v kapele, a tak chtěl zorganizovat letní setkání místních kapel. Větší ambice tenkrát neměl. Všechno začalo na louce v Petrovicích u Rakovníka.

„Z devadesáti procent tam byly regionální kapely, na tom to bylo postavené. V tu chvíli jsme ani neuvažovali, že bychom investovali do nákladnějšího, zvučnějšího hosta, na to jsme ani neměli prostředky, v podstatě jsme to dělali na koleni. Na louce jsme vystavěli improvizované pódium, zajistili zvuk, domluvili se s kamarády z kapel, kteří za pivo přijeli,“ vzpomíná na počátky festivalu Michal Ortcykr.

Petrovický festival měl podle něj pozitivní auru, navíc mu přálo počasí a přišlo hodně lidí, kteří se dobře bavili.

„Možná i díky tomu, že to bylo doprovozené fórem, že je to kníratý festival. Když jsme s tím začínali, říkali jsme si, čím to okořenit, jak si sami ze sebe udělat legraci a povzbudit návštěvníky k akci.“

Další ročník jediného kníratého festivalu na světě, jak mu říkají organizátoři, se konal v nedaleké Lužné. Nehrály už jen regionální kapely, ale i dva hosté.

„Tenkrát to byly kapely Toxique a Švihadlo, které se nám podařilo získat v nejlepším období, protože pak šly hodně nahoru.“

Větší ambice, víc peněz

Následující ročníky se tohoto konceptu držely, měly své maskoty i téma. Ke třem organizátorům se loni přidali další dva a celé úsilí mělo vygradovat přesunem festivalu na rakovnické Tyršovo koupaliště. Ambicióznější plány znamenaly i víc peněz od hlavního partnera akce.

„Na základě toho vznikla myšlenka, že pozveme do Rakovníka Tata Bojs, a celé to znásobit třemi. Kluci jsou hodně fajn, ale samozřejmě je zajímalo, o co se vůbec jedná. Nakonec Milan Cais vystoupil i v našem propagačním videu, kluci přijeli i s kníry, spolupráce s nimi byla fakt skvělá.“

Rakovnický ročník ale podle Ortcykra ekonomicky nevyšel, a proto se organizátoři rozhodli vrátit festival do Lužné. „Kupní síla tady není taková, aby taková akce mohla v Rakovníku fungovat,“ vysvětluje původce festivalové myšlenky.

Návrat do Lužné

Když se lidé bez předchozích zkušeností s něčím takovým rozhodnou uspořádat hudební festival, nese to podle Michala Ortcykra velká rizika – zejména proto, že velkou roli sehrává počasí.

„Pak to taky obnášelo spoustu času a tvrdých jednání, protože se dostáváte do úrovně velkého byznysu. Nebylo to vůbec jednoduché, docela jsme si sáhli na dno, a protože to ani nedopadlo dobře, neměli jsme ambice to zkoušet znovu.“

I proto se organizátoři rozhodli vrátit festival do Lužné. „Cítili jsme, že si to lidi tak nějak i přejí, protože se jim to líbilo spíš v komorní formě.“

I přes všechny překážky Michala Ortcykra i jeho kamarády pořádání festivalu baví. A úsilí prý stojí za to.

„Naše satisfakce je, když akce dopadne dobře, skončí na nule a lidé se dobře baví,“ dodává Michal Ortcykr.

Letošní ročník opět trochu mění koncepci. Ubude regionálních kapel a přibude hostů. Přijede třeba Boris Carloff, Hentai Corporation, Goodfellass, Dirty Blondes nebo Fru Fru.

autoři: tej , Alena Rokosová
Spustit audio