Ferda Mravenec není holka, ale kluk. To ví děti ve francouzských kinech

1. březen 2017

Patří mezi nejpopulárnější kreslené postavičky u nás. A teď „dobývá svět“. Do francouzských kin vstoupily původní animované snímky o Ferdu Mravenci. Filmy animátorky Hermíny Týrlové vznikly před 40 lety, stále ale lákají na svou originalitu a vtipnost.

Ve Francii si museli poradit s tím, že Ferda není holka, ale kluk. Mravenec je totiž ve francouzštině ženského rodu. Děti ve Francii už ví, že Ferda je zdrobnělina od Ferdinanda. Film s Ferdou Mravencem vstoupil do 55 kin ve Francii. Projekce jsou od tří let věku a zatím se mu v návštěvnosti kin daří.

„Ferda nebyl moc známý až do té doby, kdy jsme loni uvedli první film s touto postavičkou. Film se jmenoval Ferda Mravenec. Tuto novou projekci jsme nazvali Nová dobrodružství Ferdy Mravence, nabízí celkem tři epizody, které v roce 1977 vytvořila Hermína Týrlová. Pátou epizodu, která vypráví o Ferdových kamarádech v čele s Pytlíkem, dáme na DVD, vyjde na konci roku 2017,“ řekl distributor ze společnosti Malavida Films Lionel Ithuralde. Tři epizody příběhu Ferdy Mravence uvádí ve Francii v podobě středně metrážní projekce, která má 43 minut.

Lionel Ithuralde prezentuje Ferdu ve Francii i v jiné podobě. „Vydáme vůbec první knihu Ferdy Mravence, kterou ilustroval Ondřej Sekora. Kniha vyjde 15. března, je to přesný přepis první Sekorovy knihy.“

03811857.jpeg

Česká animace má ve Francii dobré renomé díky velkým animátorům 50. a 60. let, jako byl Trnka, Zeman, Týrlová nebo Pojar, Švankmajer. „Musím říct, že neznám žádnou jinou zemi v Evropě, která by měla animaci tak kvalitní.“

Projekce Nová dobrodružství Ferdy Mravence se představila na dvou francouzských festivalech. V říjnu v Paříži a letos v lednu v Angers. Společnost Malavida Films chce v budoucnu pracovat i s dalšími snímky Hermíny Týrlové. Pohádky Ztracená panenka a Vzpoura hraček by se mohly dočkat francouzského uvedení v roce 2018.

Reakce z první projekce Ferdy Mravence byla velmi pozitivní. „Proto jsme se rozhodli udělat druhý film jen s Ferdou. Stejně tak jsme chtěli seznámit publikum s osobností autora a tvůrce Ferdy, Ondřejem Sekorou. A do jisté míry představit a shrnout dějiny Československa ve 20. století. Je tady vidět jak nacismus, tak komunismus. Dějiny Československa nás totiž hodně zajímají.“

Společnost Malavida Films prezentuje českou kulturu několik let díky kolekci českých filmů. Do kin se jí podařilo dostat film Sedmikrásky Věry Chytilové nebo Ostře sledované vlaky.

autoři: Marie Sýkorová , sch
Spustit audio