Febiofest na startu

15. leden 2004

Jako každý rok přinese i letošní 11. ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa FEBIOFEST několik příjemných mimořádností (začíná v Praze 22. ledna a v Česku potrvá 18 dnů, poté putuje na Slovensko).

Jednou z mimořádností je na závěr festivalu "Filmová noc" v Krnově - nonstop promítání vybraných snímků, nebo "kino zdarma", letos instalované do haly Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze (hlavním programem tu budou, jak jinak, filmy o poštách a pošťácích). Opět se zvyšuje počet kinosálů, tedy i představení, což jistě rozšíří obec diváků. Přehlídka nabídne více než 400 snímků, z toho na 300 hraných. Novinkou letošního festivalu je pojetí sekce Evropské kino, věnované tentokrát mladým, většinou debutujícím tvůrcům. Dramaturgie vybírala z jejich tvorby vesměs úspěšné filmy ze světových festivalů: např. dánskou Rekonstrukci Christoffera Boe, britský snímek Morvern Callar Lynnea Ramsaye, It is all about Love Thomase Winterberga (autora u nás známé Rodinné oslavy) či kontroverzní dílo 29 palem Bruna Dumonta, které vzbudilo pozornost na festivalu v Benátkách. Mezi novinkami světové kinematografie, s nimiž se později (většinou ovšem za daleko vyšší vstupné) setkáme v kinech, najdeme nový film Bernarda Bertolucciho Snílci, Takešiho Kitana Samuraj Zatoichi, V Americe Jima Sheridana, Invazi Barbarů Denise Arcanda (osobně uvede sám režisér).

Kontroverzní snímek Bruna Dumonta 29 palem

Také další festivalové sekce (asijské, skandinávské, východoevropské či románské kino) přinesou zajímavé novinky. Některé z nich, stejně jako díla z dalších sekcí, znamenají ojedinělou příležitost pro diváky, protože budou s ohledem na promítací práva uvedeny pouze jednou. Promítací sály Febiofestu opět umožní také seznámení s novinkami ruské, maďarské, polské, izraelské a dalších kinematografií, jež se jinak těžko prosazují do běžné distribuce, portréty významných filmařů světa - vedle D. Arcanda např. Marca Rechy, Anderse Thomase Jensena, Joao Cesara Monteiry, Elia Petrino aj., a retrospektivní ohlédnutí z tvorbou filmových klasiků, letos Ernsta Lubitsche a Josefa von Sternberga. Z očekávaných hostů jmenujme alespoň slavného německého herce Armina Müllera Stahla, který v Praze obdrží Kristiána - tradiční cenu Febiofestu za přínos světové kinematografii.

Armin Müller Stahl převezme v Praze Kristiána
autor: ap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.