Fascinující možnosti cembala. Barbara Maria Willi koncertuje v Olomouci

17. březen 2023

„V případě vystoupení ve Vojenské nemocnici Klášterního Hradiska to byl šťastný koncert, měla jsem naprosto svobodnou volbu. Mohla jsem ukázat celou škálu repertoáru pro cembalo, přes sólové a triové obsazení až k větším instrumentacím jak tomu bylo v případě Corelliho concerta nebo Goreckého Koncertu pro cembalo a smyčce, říká v rozhovoru po koncertě 6. února 2023 pořádaném Moravskou filharmonií Olomouc Maria Barbara Willi.

Je jednou z našich nejznámějších cembalistek, ale také dramaturgyní řady koncertů i festivalu Concentus Moraviae, vyhledávaná pedagožka, muzikoložka, a aby toho nebylo málo také děkanka Janáčkovy akademie múzických umění. Barbara Marie Willi věří v intenzivně využitý čas, hlavně co se přípravy na koncerty týká. Byla to pro ni výzva pracovat s členy „klasického“ orchestru, jehož hráči mají k autentické intepretaci staré hudby přece jen dál než jejich kolegové z barokních ansámblů. „Přesto se nám podařilo přednes barokní hudby maximálně kultivovat a spolupráce s olomouckými hráči byla opravdu vřelá“, pochvaluje si Willi.

Arcangelo Corelli sice není  tvůrcem concerta grossa, ale tuto formu proslavil i přivedl k mistrovské dokonalosti. Přesvědčíme se o tom  v jednom z koncertů z opusu číslo 6. Angličan Thomas Augustine Arne  musel svou vášeň pro hudbu  skrývat do té míry, že na spinet cvičil tajně v noci a zvuk nástroje tlumil kapesníkem. Proslul jevištními díly, ale v jeho odkazu jsou i koncerty pro cembalo. Händelovy sonáty vynikají mimořádnou melodikou. Jednu z nich zahraje Barbara Maria Willi s houslistou Vítem Mužíkem, na violoncello hraje Nikita Ruzhavinskii. Závěr koncertu už patří hudbě současné, tedy Grahamovi a Goreckému.

O tom, že cembalistka Barbara Maria Willi interpretuje hudbu napříč staletími už mnoho let, svědčí její sólové album s názvem Deconstruction, ze kterého jako přídavek uslyšíme hudbu Bacha, Ligetiho a Rameaua.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.