Farníci v Rohenicích na Rychnovsku budou mít opravené varhany. Práce už začaly

19. květen 2019 09:56

Kostelní varhany v Rohenicích na Rychnovsku se konečně dočkaly opravy. Místo, kde po několik desítek let stávaly, zeje prázdnotou. Varhany si totiž odvezli varhanáři do externí dílny. Oprava už byla podle etnologa Vladimíra Svatoně víc než nutná, červotoč byl prý totiž v tomto případě velmi pečlivý. Pro podrobnosti se do kostela svatého Jana Křtitele vypravila reportérka Jana Házová. 

Olešnice v Orlických horách chce opravit 150 let starý skvost. Na vzácné varhany pořádá sbírku

Olešnice v Orlických horách chce opravit 150 let staré vzácné varhany

Kostel sv. Máří Magdaleny v Olešnici v Orlických horách skrývá 150 let starý skvost. Jde o varhany, na které se stále hraje. Jsou ale v havarijním stavu, a proto místní vyhlásili sbírku na jejich obnovu. Na nástroj, který je jediným dochovaným počinem varhanáře Franze Riegera v Česku, se zašla podívat reportérka Jana Házová.

Stojíme uprostřed malého kostela a když se podíváme nahoru nad vchod, tak uvidíme prostor, kde dříve stávaly varhany. Ty už mnoho let čekaly na opravu.
„Ano, řešilo se to několik let. V současné době se tento problém řeší v mnoha kostelech. Až přišla řada i na náš kostel. Víme, že naše varhany byly pořízeny při renovaci kostela v roce 1893. Tehdy byly zakoupeny jako nové místo starého pozitivu. Vyrobil je pan Vanický z Třebechovic pod Orebem. Cena tenkrát byla 397 zlatých."

Farníci v Rohenicích na Rychnovsku budou mít opravené varhany

Byly za celou dobu své existence tyto varhany někdy opravovány?
„Ano, varhany byl průběžně opravovány."

Kostelník Jaroslav Tláskal ví o zdejších varhanách spoustu podrobností a zajímavostí.
„Jsou tam ještě šlapací měchy, které se ovládají nohama. Na tom se má tedy nyní také dělat údržba, aby to bylo funkční. I když je tam již elektromotor, který vzduch do varhan v dnešní době vhání. Měchy jsou pouze památka na původní stav."

Adopce píšťal a benefiční koncerty pomohly zachránit varhany v Přepychách na Rychnovsku

Varhany v Přepychách v kostele sv. Prokopa

Víc než jeden milion tři sta tisíc korun bylo potřeba na opravu barokních varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách na Rychnovsku. Na záchraně nástroje z roku 1872 se výrazně podílela i samotná obec, která se spolkem Pro varhany organizovala nejen benefiční koncerty, ale pod svá křídla si vzala i adopci varhanních píšťal.

V jakém byly varhany stavu, než odjely na opravu?
„Varhany se pomalu vymetaly smetákem. Protože dřevo bylo úplně kompletně sežrané červotočem. Tak to snad půjde trochu polepit, protože na to nejdou dostatečné peníze."

Kolik vůbec dnes stojí taková oprava varhan?
„Rozpočet byl 300 až 320 tisíc c korun. Sehnalo se asi 170 tisíc korun. Je otázka, jak se to bude řešit dál," dodává Jaroslav Tláskal.

Opravené varhany by se do kostela svatého Jana Křtitele v Rohenicích na Rychnovsku měly vrátit během letošního léta.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související