Fagotisté Jan Hudeček a Prof. František Herman

24. červenec 2014

Povídání s letošním vítězem Mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara v oboru fagot a jeho profesorem, profesorem AMU a od r. 2006 také předsedou Akademického senátu její Hudební fakulty.

Prof. Herman se stal v roce 1967 je sólofagotistou orchestru České filharmonie. Výrazně se také uplatnil jako sólista a komorní hráč. Jeho repertoár obsahuje všechna stěžejní díla fagotové literatury, realizoval několik desítek LP a CD. Spolupracuje s renomovanými hudebními tělesy, např. s Českým komorním orchestrem, Dvořákovým komorním orchestrem, Solistes Europeens Luxembourg. Od sedmdesátých let je sólistou souboru Ars rediviva, s nímž uskutečnil řadu významných nahrávek. Vyučuje na mistrovských interpretačních kurzech v Česku i v zahraničí, je porotcem prestižních mezinárodních soutěží, m.j. také Pražského jara.

Vítězem 66. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražského jara v oboru fagot se stal Jan Hudeček (23) z pražské Akademie múzických umění, rodák z Českých Budějovic. Začínal na českobudějovické ZUŠ B. Jeremiáše u Zdeňka Halouna, poté absolvoval českobudějovickou konzervatoř. Letošní ročník soutěže Pražského jara, jejíž finále se odehrálo v pražském Rudolfinu, přilákal v oboru fagot rekordní počet účastníků, přišlo 111 přihlášek z 22 zemí. "Pamatuji si ho jako excelentního, nadprůměrně nadaného fagotistu, nesmírně pracovitého. Má výborné základy, které mu dal Zdeněk Haloun v ZUŠ B. Jeremiáše.

Honza Hudeček je teď v podstatě nejlepší na světě, je to úžasný úspěch," řekl Lubomír Krch, zástupce ředitele Konzervatoře České Budějovice. Jan Hudeček se narodil 13. srpna 1990 v Českých Budějovicích v muzikantské rodině. Hře na fagot se věnoval od šesti let ve třídě Zdeňka Halouna na ZUŠ B. Jeremiáše v Českých Budějovicích. Již v deseti letech vyhrál ústřední kolo soutěže základních uměleckých škol v Uničově, o rok později získal 1. cenu na mezinárodní soutěži dvouplátkových nástrojů v Olomouci. V roce 2000 zvítězil v soutěži Talent roku 2000 Jihočeského kraje, v této soutěži bodoval opakovaně. Vyhrával i další přehlídky a soutěže, například mezinárodní soutěže Syrinx či soutěž Konzervatoře Plzeň.

Koncem dubna 2005 dosáhl velkého úspěchu na mezinárodní soutěži 15. Concorso Internazionale Citta di Barletta v Itálii. Obsadil 1. místo a stal se absolutním vítězem všech kategorií v soutěži dechových nástrojů. Jeho dalším úspěchem je 1. cena na XXX. soutěžní přehlídce konzervatoří ČR v roce 2006 , dále získal v roce 2008 1. cenu a titul laureáta v 42. ročníku Národní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Je rovněž laureátem 42. Ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. V listopadu 2008 nahrál fagotový koncert Johanna Nepomuka Hummela pro Český rozhlas se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a v lednu 2009 byl přijat na AMU v Praze.

Spustit audio