Expres Chicago - Karlín - Pankrác

12. květen 2003

Muzikál Chicago autorské trojice Kander-Ebb-Fosse nás má přenést kamsi do Chicaga dvacátých let, ale v některých okamžicích máme pocit, jako by nás vůbec nepřenášel a pouze nám náš život vezdejší přednesl v nadnesené realitě. (Ostatně byla by tu i paralela s divadlem, které bylo přeneseno z Karlína na Pankrác a pokračuje ve své kvalitní karlínské tvorbě i v nelehkých pankráckých podmínkách naprosto nedivadelního sálu a naprosto destruktivního přístupu zřizovatelů.)

Zkrátka poblíž Pankrácké věznice se nám rozbíhá příběh Chicagských vražedkyň, které se stávají díky bulváru hvězdami a bojují za pomoci svého právníka ne již pouze o svoji svobodu, ale i o své jisté místo v showbusinesu. Nic není dost krvavé pro úžasuchtivé noviny. Nepřipomíná vám to čas, kdy byl málem národním hrdinou jistý milý pan Kájínek?

Z muzikálu Chicago

Ve velkém revuálním stylu s blýskavými oblečky tanečníků se rozbíhá velká show, které herecky vévodí především vražedkyně Daniela Šinkorová a Tereza Duchková, advokát Ladislav Županič, bachařka a hybatelka vším za mřížemi Vlasta Peterková a v zdánlivě tuctové roličce manžela jedné z vražedkyň i Václav Vostarek.

Scéna Ivo Žídka celá z mříží a početný kompars policistů a policistek důkladně vytváří pocit vězeňské stísněnosti i na obrovském prostoru a neustálý zvuk mříží a kovu vůbec nás pevně drží v prostředí. Divák upoutaný již zmíněnou efektní podívanou však může mít občas tentýž problém jako já. Naprostá neakustičnost sálu způsobuje, že zcela veškerý zvuk jde pouze přes mikroporty a občas je vskutku složité vypátrat, která z padesáti přítomných postav právě hovoří. Nezbývá než doufat, že se v konkrétních hlavách rozsvítí, či skončí za mřížemi a Karlínské divadlo se bude moci vrátit do Karlína.

Každopádně však Chicago zaujme skvělou swingovou hudbou pod taktovkou A. Moulíka, vířivými tanci v choreografii Jana Hartmanna a především hereckými výkony, které z herců dostal režisér Petr Novotný.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.