Exministr financí Pilný: ANO vede závod v populismu, možná pak nebude na důchody

23. únor 2021

Česko bude letos opět hospodařit s půlbilionovým schodkem, řada ekonomů včetně předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové ale varuje před příliš rychlým zadlužováním. „Velmi brzy se dostaneme do bodu, kdy budeme muset splácet i jistiny. To bude okolo roku 2025 a to už budeme mít velký problém,“ varuje exministr financí Ivan Pilný.

Poukazuje na to, že se zvyšováním dluhu rostou i náklady na jeho obsluhu a úroky. V roce 2024 se navíc Česko začne blížit dluhové brzdě, která je aktivována, jakmile zadlužení překročí 55 procent HDP.

Čtěte také

„Zvyšováním daní nebo okrajováním mandatorních výdajů, které dnes tvoří drtivou většinu státního rozpočtu, se nevyhrávají volby ani se nedá udržet u vlády. Daleko jednodušší je vytloukat klín klínem a půjčovat si dál,“ podotýká. Ve státních výdajích je prý možné najít úspory maximálně v řádu jednotek miliard.

Podle Pilného jsme nyní na cestě do stavu, kdy budou veřejné rozpočty zcela neudržitelné a potom nemusí být třeba ani na důchody. Současně kritizuje předsedu opoziční ODS Petra Fialu, že pomohl schválit daňový balíček, který znamená výpadek dalších 100 miliard.

Občanští demokraté sice měli zrušení superhrubé mzdy v programu, Pilný ale namítá, že k tomu mělo dojít dávno a v lepších časech. „V krizi si každý rozumný člověk, a myslím tím občany, utahuje opasek. Ale vláda to evidentně nedělá,“ dodává současný pražský zastupitel.

Nic vám nedám

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je třeba využít toho, že celkové zadlužení je nízké, a dál podporovat krizí zasaženou ekonomiku.

Čtěte také

„Je rozdíl v tom, když ekonomickým subjektům měníte kapačky, a když vyplácíte podpory na neexistující pracovní místa. To není nic jiného než sociální dávka. Je to třeba to odlišovat od investic do budoucna,“ reaguje Pilný.

Místo toho je třeba konečně schválit zákon o kurzarbeitu, který na rozdíl od jiných programů nevytváří umělou zaměstnanost, protože se vyplácí jen lidem, kteří skutečně pracují.

A připomíná heslo prvního československého ministra financí Aloise Rašína: „Nic vám nedám.“ „Toho bychom se měli držet, i když chápu, že se lidé dostávají do krize. Problém je v plošném rozdávání. Dochází k tomu, že část je zneužita, část dostanou lidé, kteří to vůbec nepotřebují. O to méně se pak dostane na potřebné,“ upozorňuje a jako příklad uvádí pětitisícové rouškovné každému důchodci.

Závody v populismu

Pilný v únoru vystoupil z hnutí ANO, důvodů prý bylo více.

„Závody v populismu kdysi vedlo hnutí Tomia Okamury, ale dnes se do čela pelotonu jednoznačně dostalo ANO,“ zdůrazňuje a dodává: „Každý má nějakou hranici, kterou nechce překročit, a já ji posouval už příliš dlouho.“

Čtěte také

Vzpomíná, že když v roce 2013 kandidoval do sněmovny, definovalo se ANO jako pravicové hnutí se silným sociálním cítěním. „Tohle se postupně totálně vytratilo a už před volbami 2017, kdy jsem měl sestavovat stání rozpočet s deficitem 50 miliard, bylo jasně vidět, že je to závod o to, kdo vyhraje volby. A dnes je to už jenom závod o to, kdo vyhraje volby.“

Přiznává, že Andreji Babišovi a jeho vizi věřil: „Tehdy byla potřeba změna a já se domníval, že jsou lidé, kteří si vydělali peníze a chtějí něco udělat pro zemi a pro občany. Proto jsem do politiky šel a chtěl něco změnit. To se ale podařilo jen z malé části,“ připouští.

Pozastavuje se i nad tím, jakými lidmi se premiér obklopuje: „V byznysu se mu personální politika dařila, v politice evidentně ne. Problém je v tom, že spoustu lidí našli na chodníku, vystřelili je do politické stratosféry a oni se tam snaží za každou cenu udržet.“

Jaké vztahy má s vicepremiérem Karlem Havlíčkem, který ho odvolal? Chce se dále angažovat v politice? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související