Existuje hrdinství v dronové válce? O bezpilotním bombardování pojednává soubor 11:55

28. březen 2019

Divadelní soubor 11:55 zkoumá v nové autorské inscenaci proměny válečných konfliktů. Na nové inscenaci O krásách bezpilotního bombardování se autorsky podíleli i Nina Jacques a Boris Jedinák z nezávislé skupiny nazvané 8lidí.

Dnes jsme svědky transformace válečných bojů. Armády západních mocností od počátku nového tisíciletí nasazují ve svých zahraničních misích čím dál častěji drony, bezpilotní letouny, které střídají lidské zdroje. Skrze drony monitorují tisíce kilometrů vzdálená území a provádí jimi i smrtící zásahy proti svým nepřátelům. A zatímco díky dronům ubývají ztráty v řadách západních vojsk, obětmi dronových útoků kromě teroristů jsou i civilisté.

V průběhu zkoušení s námi byla neustále přítomna otázka: „Proč se tím máme my zabývat a čím se nás to týká.“ Tuto otázku vnímáme jako výzvu a po celou dobu představení ji budeme klást.
Nina Jacques

O krásách bezpilotního bombardování

Existuje v dronové válce hrdinství? Proč s narůstající vzdáleností, která nás dělí od místa válečného konfliktu, mizí empatie s civilními oběťmi?

V inscenaci sledujeme, jak lze hovořit o někom, kdo by mohl být hrdinou. A kdo to vůbec je hrdina, když nestojí tváří v tvář nepříteli a sedí někde na základně v Nevadě před monitorem a ovládá stroj, který za něj vykonává boj. Je to tedy ještě boj? Není to už jen zabíjení? Můžeme tohoto člověka označit za hrdinu, nebo je to někdo, kdo jen plní rozkazy a nenasazuje svou kůži?
Boris Jedinák

O krásách bezpilotního bombardování

Zdrojem inspirace pro novou inscenaci byla i kniha Teorie dronu francouzského filosofa Grégoirea Chamayoua.

Pro něj je dron určitým myšlenkovým experimentem. A prostřednictvím tohoto objektu se snaží zkoumat proměny, které v historii lidskému pokolení uštědřil. Jeho autorský stylů je velmi eklektický. Přitom se ale snaží popsat všechny lidské kategorie a všechny lidské oblasti, kterých se dron dotkl.
Nina Jacques

Podle Borise Jedináka může být dron popisován jako božské oko, které dohlíží nad nějakou oblastí...

...a které my nemůžeme sesadit nebo zpochybnit. V něčem je také usnadněním a prodlouženou rukou vojáka. Přeci jen zde stále figuruje lidský faktor. Voják až do poslední chvíle vidí cíl, který se snaží dronem zasáhnout. A nejde jen o reálnou geografickou vzdálenost od cíle, ale vzdálenost, kterou způsobuje zprostředkování skrze techniku, obrazovku. Samotný akt pak může připomínat počítačovou hru, a to má na psychiku vojáka taky určitý dopad.
Boris Jedinák

O krásách bezpilotního bombardování

Propojení dvou mladých divadelních uskupení - 11:55 a skupiny 8lidí - má hned několik vysvětlení – generační spřízněnost, společná „alma mater“, i společný vedoucí ročníku – režisér a pedagog Jiří Havelka.

Spustit audio