Evžen Rattay, violoncelista a zakládající člen Talichova kvarteta

10. prosinec 2015

Evžen Rattay, český violoncellista, absolvent pražské konzervatoři u Bohuše Herana a Bedřicha Jaroše a AMU v Praze u Saši Večtomova a Stanislava Apolína, navazuje jako interpret na nejlepší tradici české violoncellové školy.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Je jedním ze zakladatelů Talichova kvarteta, které pod tímto názvem poprvé vystoupilo 9. prosince 1965, když ho už pár let před tím založili jako studentský ansámbl spolužáci z AMU. S Talichovým kvartetem procestoval během třiceti let celý svět ( více než 3000 koncertů ); kvartetisté natočili celou řadu nahrávek především pro francouzskou firmu Calliope, mimo jiné kvartetní komplety Mozarta, Beethovena, Bartóka, Smetany, Janáčka.

Evžen Rattay pak jako sólista nahrál všechny svity J. S. Bacha, sonáty a variace L. van Beethovena, komplet sonát A. Vivaldiho a CD Best of cello s populárními a virtuosními skladbami. Hrál s mnoha orchestry včetně České filharmonie a orchestrů ve Francii i Jihoafrické republice, jako sólista vystupoval v mnoha zemích Evropy včetně slavné Wigmore Hall v Londýně či v Japonsku např. v Suntory Hall v Tokiu.

Vede mistrovské kurzy doma i v zahraničí (Bechyně, Jihlava, Litomyšl, Ameropa) a v Jezreel Valley (Izrael) je stálým členem čestného předsednictva spolu s Rostropovičem, Yo Yo Mou či Starkerem. V 80. letech založil a dodnes vede soubor Violoncelli da camera. A s nimi také živě zahrál v průběhu Telefonotéky, vysílané z Galerie Vinohradská 12.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio