Eva Turnová: Srdečný pozdrav ze zeměkoule

30. červenec 2021

Když zemřel Milan Lasica, na chvíli se mi sevřelo srdce z toho, že na světě zase bude o poznání méně jemnosti, noblesy a kultivovanosti. Lasicův humor měl v jakémkoli prostředí vždycky úroveň, často dokonce dané prostředí přesahoval, protože v něm Milan nechával kus sebe, a to i v případě, že řekl jednu triviální větu.

Vždycky mě z komických dvojic přitahoval plachý introvert – Voskovec, Grossmann, Šlitr –, který ze sebe humor ani trochu netlačil, jenom jemně nahrával svému bodrému protějšku. Jenomže lehkého chytrého humoru, který funguje jako očista společnosti, ubývá, zatímco hlučné bezduché zábavy je všude dost.

Čtěte také

Chtěla jsem si připomenout dobu, kdy Milan Lasica a Július Satinský společně účinkovali ve filmech, a pustila jsem si Srdečný pozdrav ze zeměkoule, sci-fi komedii, kterou natočil v roce 1982 Oldřich Lipský.

Hlavními hrdiny komedie jsou vesmírní cestovatelé A a B, kteří přiletěli na zeměkouli v kontejneru. Mají za úkol podrobit vědeckému výzkumu vzorek průměrného pozemšťana, kterým se stal doktor Jánský v podání Jiřího Menzela. Díky jejich zvídavému mimoňství se doktorův byt i život záhy ocitne v troskách.

Až se zase sejdeme

Ze scénáře, na kterém se oba komici podíleli, zbylo, po zcenzurování závadných vět, jen torzo. Přesto má film svůj půvab a význam díky stále platným větám jako:

Čtěte také

„Pánové, nemá smysl hledat civilizaci ve vesmíru v době, kdy naše vlastní civilizace přestává pomalu existovat.“

Nebo hravým absurditám:

„Co je to?“
„Vejce na měkko.“
„Má to nádherný tvar. Civilizace, která dokáže vyrábět tak dokonalou věc, to je velmi vyspělá civilizace.“
„To se nevyrábí, to snášejí slepice.“
„Slepice? Řekněte jim, že gratulujeme.“

Oba komikové byli až do konce života svým projevem konzistentní, dokonce i ve chvíli, kdy život opouštěli.

Čtěte také

Když jsem se Júlia Satinského zeptala, jak si svůj odchod představuje, řekl: „Nerad bych, aby někdo v příštím životě strkal mou duši do nějakýho pitomce nebo pavouka, ale nechtěl bych zmizet úplně.“

Než zemřel, nechal na svém mobilu hlasovou zprávu jakoby z jiného světa: „Jsem mrtvej, nechte mi vzkaz.“

Milan Lasica zase odešel sobě vlastním galantním způsobem v podobě děkovného gesta na svém posledním vystoupení s Bratislava Hot Serenaders, kdy se slavilo vydání nového alba Až se zase sejdeme.

Pokud humor přetrvává i po smrti, tak se tam tihle dva určitě sešli a já jim posílám velmi srdečný pozdrav ze zeměkoule.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio