Eva Samková si od snowboardu v létě ráda odpočine

22. květen 2018

Zlato a bronz má ve své sbírce z olympijských her snowboardistka Eva Samková. Závodnice liberecké Dukly teď hlavně relaxuje. Léčí si poraněný kotník a přiznává, že třetí místo z Koreje si užila možná víc, než zisk zlata ze Soči o čtyři roky dříve.

Olympijský závod si moc užila, ale den před ním měla jiné pocity. „Den před závodem jsem nebyla úplně nejveselejší, ale přesto jsem si to moc užila. Byl krásný den, konečně jsem měla dobrou náladu. Bylo to hezký, hlavně jak to bylo dramatický do poslední chvíle, tak o to víc jsem si to užila,“ vzpomíná na své pocity Eva Samková.

Naučila jsem se říkat „ne“, přiznává Eva Samková. Jak se vyrovnala se slávou, tlakem a neodbytnými fanoušky?

Eva Samková

Česká snowboardkrosařka Eva Samková nikdy celebritou být nechtěla a po olympijském vítězství v Soči si tak prošla i těžkými chvílemi. Teď je o čtyři roky starší, stále patří mezi světovou elitu ve svém sportu, ale už se naučila říkat NE. Jak vnímá popularitu jedna z největších českých medailových nadějí pro únorové olympijské hry v Jižní Koreji?

Výron kotníku z natáčení

Aktuálně si léčí poraněný kotník. Ne ze závodů, ale z televizního natáčení. „Mám zvrtlý kotník, právě z natáčení, udělala jsem si výron. Teď už to je dobrý. Nemůžu běhat, ale už za týden můžu začít. Jezdím na kole, chodím do posilovny a nebolí mě to vůbec. Mám přizpůsobený tréninky na to, co teď můžu a nemůžu,“ říká medailistka z olympijských her.

Nejlépe si odpočine sportem

Alespoň má čas na odpočinek. I když aby jen tak ležela doma a nic neděla, to by nebyla ona. „Sportem nebo i v přírodě si odpočinu. V posilovně z toho člověk není úplně nadšený, ale když jedu na kolo někam, ať už u nás v Krkonoších nebo třeba jsem byla na Singltreku pod Smrkem, tak mi vlastně vůbec nevadí, že něco dělám, protože je to tam moc hezký a baví mě to,“ říká Samková.

Umí vítězit i sedlat Tiumena a není to Váňa. Eva Samková řádí nejen na sněhu

Eva Samková

Eva Samková obsadila při obhajobě olympijského zlata ze Soči ve snowboardcrossu třetí místo a získala třetí českou medaili v Pchjongčchangu. Připomeňme si nedávný rozhovor s ní.

Oddych si určitě zaslouží. Má za sebou asi nejdelší sezónu v kariéře. Vyšperkovala jí bronzem z olympiády. „Byli jsme poprvé na sněhu 25. července 2017 a skončil a jsem 21. dubna 2018, takže to byla podle mě nejdelší sezóna. Vůbec mi to nevadilo, moc mě to bavilo. I ten poslední měsíc, kdy jsem natáčela, bylo takový jarní ježdění, tak se mi to strašně líbilo. A na to jak byla dlouhá, tak jsem čekala, že z toho budu víc unavená,“ prozrazuje Eva Samková.

V létě plánuje jet na Nový Zéland

Odmítá ale, že by jí přes léto snowboard, tréninky na sněhu nebo závody chyběly. „Nejsem extra závislák na svém sportu. Mám ho moc ráda, těším se vždycky, ale přes léto si ráda užiju letní aktivity. Mám koně, ráda běhám a jezdím na kole, tak teď se mi vůbec nestýská po zimě,“ říká Samková a popisuje své plány na léto: „V srpnu chci jet na Nový Zéland a těším se tam. Myslím si, že ta pauza tři a půl měsíce bude stačit.“  

autoři: ppe , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.