Eva Pilarová

10. listopad 2008

V pondělí byla hostem Dopoledního Radiožurnálu Eva Pilarová. Vynikající zpěvačka, držitelka mnoha pěveckých ocenění, se věnuje i fotografování. Jaký je její názor na papparazzi? A co si myslí o současném šoubyznysu, svých kolegyních-zpěvačkách a zpívání na playback? V úterý 11. listopadu bude hostem zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

V šoubyznysu se Eva Pilarová pohybuje už od 60. let. Právě tehdy nastoupila do divadla Semafor. Své angažmá ve slavném divadle s nadsázkou glosuje těmito slovy: "Já si vzpomínám, že mi jednou Jirka Šlitr řekl: Pilarko, nemysli, že jsme tě vzali do divadla, protože dobře zpíváš. My jsme tě vzali, protože se nám líbily tvoje nohy."

Jaký má vlastně názor na současný český šoubyznys? "Na všem je něco dobrého. Jsou šikovní mladí lidé. Možná že těch lidí je příliš mnoho, takže si každý může mezi nimi vybrat, ale zároveň jsou mezi nimi i ti, kteří tam nemají co dělat."

Jednou z jejích oblíbených současných českých zpěvaček je například Helena Zeťová, ale i Petra Janů. Právě s tou nazpívala duet, který je součástí jejího nového alba s názvem Dům plnej snů. Proč si právě Petry Janů tolik váží? "Já mám ráda zpěvačky, které mají hlasy, a mezi ty rozhodně Petra patří," vysvětluje Eva Pilarová. Zároveň se pokouší shrnout, jakých kolegyň si naopak neváží. "Nemám ráda zpěvačky, které například tvrdí, že byly strašně slavné v nějakém jiném státě, a pak zjistíte, že ta holka neintonuje ani na desce, natož na koncertě."

Daniela Karafiátová se mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne zajímala například i o to, čím je Eva Pilarová jako zpěvačka proslulá - totiž tím, že ze zásady nezpívá na playback. Svůj odmítavý postoj k playbacku vysvětluje Eva Pilarová především úctou k vlastním posluchačům: "Já bych se styděla zpívat na playback, to by bylo absolutně pod úroveň, když na to nemám, tak ten koncert zkrátka nedělám. Nemůžu ponižovat diváky a otvírat pusu na playback - ani náhodou."

Dalším z témat, jichž se Eva Pilarová ve studiu Dopoledního Radiožurnálu dotkla, byl její velký koníček - fotografování. Fotí již několik let a mnohé z jějích fotek se již dočkaly vlastní výstavy. A vzhledem k tomu, že se v minulosti živila i jako fotografka pro společenský tisk, padla o tázka po tom, zda by si dokázala sebe samu představit jako papparazzi. "Tak to v žádném případě. I když jsem fotila třeba pro bulvár, nikdy bych mu nedala fotografii, na které by kolega nebo kolegyně nevypadali lichotivě. I když třeba někdy šlo o kolegyni, kterou moc nemusím, co si budeme povídat."

V Dopoledním Radiožurnálu byla řeč nejen o zpěvu a fotografování. Jaký má například Eva Pilarová vztah k chalupaření? Má nějaký zaručený recept na udržení štíhlé linie? A které koncerty v nejbližší době chystá?

Záznam celého rozhovoru s Evou Pilarovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio