Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů

21. leden 2010

Praha se dnes promění v jedno velké středověké pódium, na němž se budou předvádět desítky masopustních kostýmů a masek, nejrůznější taneční a hudební soubory, ale i kejklíři, blázni a čarodějnice, které se sem sjedou z rozličných koutů Evropy. To vše pod hlavičkou akce s názvem Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů, která se do hlavního města vrací po úspěšných ročnících v letech 2001 a 2006. Podobná slavnost se koná každoročně v jiném evropském městě.

Návštěvníci tohoto festivalu mají možnost stát se mezi 21. a 23. lednem svědky nevšedního karnevalového reje, spatřit řadu originálních a často až fantaskních masek i hudebních nástrojů a navštívit hned několik veřejných vystoupení, jejichž dějištěm se stanou známá prostranství v historickém centru Prahy. Na jevištích, která vyrostou na Staroměstském a Václavském náměstí a také na náměstí Republiky, se během všech 3 festivalových dnů představí soubory z různých zemí Evropy. Na páteční večer navíc organizátoři připravili pro účastníky i širokou veřejnost karnevalovou party, která proběhne v Óčko Music Club v Kongresovém centru.

Masopust na Královské cestě

Eurokarneval

Tou asi nejviditelnější součástí festivalu však bude asi masopustní průvod, do něhož se vedle jednotlivých souborů mohou zapojit i všichni ti, kdo přijdou v maskách. Průvod vyrazí v sobotu ve 14 hodin z Hradčanského náměstí (sraz účastníků je o hodinu dříve), odkud bude dále kopírovat tzv. Královskou cestu, aby svou pouť zakončil na Staroměstském náměstí. Tady v 16 hodin vypukne společná veselice a hudební koncert.

Švýcarské dědictví

Eurokarneval

Guggenmusik pravděpodobně pochází z alemánské oblasti (území mezi Švýcarskem a Německem) a někdy se označuje také jako Guggemoseg, Guuggemusig nebo Chatzemusig. Je typická svou arytmičností a jakoby falešnými, hlučnými tóny, které provázejí masopustní průvody po celém světě (i když ty asi nejznámější se konají právě v domovském Švýcarsku) a skvěle se tak snoubí s atmosférou veselých masek a bujarých tanců. Základ Guggenmusik tvoří nejrůznější bubny, trumpety, pozouny, trubky, flétny, klarinety a mnohé další, převážně bicí a dechové nástroje. "Guggemusik soubory pocházejí původně ze Švýcarska a jižního Německa, vyskytují se ale také v Rakousku, Lichtenštejnsku, severní Itálii a v dalších částech Německa. Z těchto zemí přijedou také skupiny na naši akci," říká Ivana Sládková ze společnosti Or-fea, která zaštiťuje organizaci festivalu v Praze. Například soubory z Itálie se i letos budou na festivalu chlubit okázalými kostýmy a maskami většinou benátského stylu, z nichž mnohé jsou dokonce původní a tedy i velmi staré. Kromě hudebních souborů se na festivalu objeví také tzv. Narrengruppen, tedy skupiny šašků, dovádivých bláznů a čarodějnic, které bývají neopomenutelnou součástí všech masopustů v německy mluvících zemích.

Nechybí ani Češi

Eurokarneval

Mezi vystupujícími ovšem nebudou chybět ani soubory domácí. "Předchozích dvou pražských ročníků se zúčastnilo několik českých masopustních souborů, např. Javorina Strání, Malý dechový orchestr Sebranka a masky Vlašim či Melodybrass. V letošním roce máme přihlášený moravský folklorní soubor Ratiškovská Dolina a cimbálovou muziku Cangla z Hovoran," podotýká Sládková. Na festival do Prahy se chystá bezmála 1200 hudebníků, tanečníků, bláznů a šašků. Přestože jde o zimní festival uprostřed Evropy, nebojí se jeho organizátoři tvrdit, že se svou atmosférou v lecčems vyrovná temperamentním jižanským karnevalům. Kromě tohoto festivalu bude Praha v únoru hostit také neméně velkolepý Bohemian Carnevale (5. - 16. února 2010), který navazuje spíše na tradiční středověké masopusty pořádané v české kotlině.

Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů
21. - 23. ledna 2010

Praha
Web: www.orfea.cz

autor: Lucie Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.