Essl Award - Výstava oceněných děl mladých umělců ze střední a jihovýchodní Evropy

17. listopad 2005

Na mezinárodní porotu, která na jaře tohoto roku vybírala první laureáty pro cenu dolnorakouské sbírky Essl, zapůsobila z českých umělců nejvíce díla Kateřiny Šedé a Ondřeje Brodyho. Tato a další oceněná díla studentů uměleckých škol na Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku jsou nyní prezentována na společné výstavě v dolnorakouském Muzeu sbírky Essl.

Z přihlášených studentů pražské Akademie výtvarných umění vybrali porotci předem prostřednictvím internetu deset kandidátů, z nichž poté při zasedání přímo v Praze určili vítěze. Hlavní cenu získala práce "Nic tam není" Kateřiny Šedé (nar. 1977). Šedá nejprve analyzovala průběh úplně obyčejného víkendového dne v domácnostech na malé jihomoravské vesnici a poté všechny obyvatele obce přemluvila k tomu, aby jednu svou sobotu prožili všichni stejně - přesně podle zadaného programu. To, jak tři stovky lidí v jednu chvíli vykonávali přesně to samé - nakupovali, vařili oběd a uklízeli -, zachytila na kameru.

Kateřina Šedá: Nic tam není (2003), Společenská hra (akce, dokumenty, video)

Naopak Slovenka Dorota Kenderová, která zaujala porotce v Bratislavě, nechala cizími kamerami natočit samu sebe: její video s názvem "V TV" se skládá z krátkých záznamů z televizních zpráv, na nichž v pozadí za jednotlivými moderátory a špičkovými politiky a manažery prochází stále znovu jedna a táž osoba - samotná umělkyně. Kenderová oblečená vždy do bílého tak dokázala být ve veřejnoprávní televizi k vidění častěji než kdejaká celebrita.

Cena Essl Award vznikla z iniciativy sbírky Essl na podporu studentů uměleckých oborů na akademických institucích v pěti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Sběratelé Agnes a Karlheinz Esslovi se rozhodli napomoci mladým umělcům tam, kde má své pobočky jimi vlastněný řetězec Baumax. Devítičlenná porota vybrala z uchazečů v každé zemi vždy dvě vítězná díla studentů malířství, fotografie, videa a sochařství. Hlavní cena je dotována prémií 5 000 eur, nositelé druhé ceny si odnesli 2 000 eur. Výstava děl všech nositelů Essl Award probíhá do 29. ledna 2006.

Dorota Kenderová: V TV (2003), Instalace: 5 monitorů, 5 videí

Essl Award pro střední a jihovýchodní Evropu
11. listopadu 2005 - 29. ledna 2006

Sammlung Essl
An der Donau-Au 1, A-3400 Klosterneuburg / Wien
Tel: +43-2243-370 50, e-mail: office@sammlung-essl.at

Otevřeno: út-ne 10.00-19.00, st 10.00-21.00

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.