Esperanza Spalding srší invencí: Sledujte Jazz Test její desky Exposure

21. únor 2018

Nové album Esperanzy Spalding bylo vyprodané ještě před vydáním, hodně se o něm mluví. Stojí ale skutečně za to? Sledujte první díl Jazz Testu, videorecenzí ČRo Jazz!

Čtěte takéJazzrockoví pardálové vzpomínají: Sledujte Jazz Test alba Chicka Corey

Živé přenosy z nahrávání alba Exposure Esperanzy Spalding na podzim zaplavily Facebook. Čísla hovoří sama za sebe: 1,4 milionu zhlédnutí, více než 400 tisíc reakcí fanoušků A hlavně, ještě před ukončením livestreamu bylo všech 7777 kopií alba prodáno. To je úspěch, nemající v současném jazzovém světě obdoby.

V historicky prvním Jazz Testu novinku Esperanzy Spalding hodnotí Tomáš S. Polívka a shrnuje: „Jde o album natolik invenční a zajímavé, že je srovnatelné s deskami, které se jindy produkují třeba rok.“

Esperanza Spalding: Exposure v Jazz Testu

Nějaké mouchy se však na Exposure najdou: „Je to sice nepodstatná maličkost, ale možná příliš nadužívá studiové efekty, jako například harmonizéru, což jde trochu proti jejímu feelingu.“

Album Exposure je sice krátce po vydání vyprodáno, stále se však dá zakoupit elektronicky a můžete jej slyšet ve vysílání Českého rozhlasu Jazz.

Podívejte se také do zákulisí nahrávání alba Exposure:

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

Esperanza Spalding – Radio Music Society

02521935.jpeg

Pražský koncert basistky a zpěvačky Esperanzy Spalding patřil k vrcholným okamžikům loňské jazzové sezóny. V tu dobu již ale bylo známo, že připravuje materiál pro novou desku Radio Music Society. Vychází tento týden a Euro Jazz ji vybral za Album týdne.

Jazz Test č. 1

Esperanza Spalding ‒ Exposure (Concord Jazz, 2017)

Esperanza Spalding – zpěv, basa, kalimba

Robert Glasper – piano (track 3)

Lalah Hathaway – zpěv (track 5)

Andrew Bird – zpěv, housle (track 8)

Robert Glasper – klávesy (track 3)

Ray Angry – klávesy

Matthew Stevens – kytara

Justin Tyson – bicí

www.esperanzaspalding.com

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.