Entomolog Petr Svadbík: „Na brouky jsem nikdy ženy nelákal!“

20. květen 2014

Vybavit si prostory zaplněné stovkami brouků není pro leckoho vůbec příjemnou představou. Patřičně hrdý na takovou havěť je ale Petr Svadbík z Děčína. Je totiž amatérským entomologem.

Brouci nejsou pro většinu z nás zrovna vítanými společníky. Jsou ale lidé, kteří se o tyto tvory dlouhá léta živě zajímají. Patří mezi ně i 70letý amatérský entomolog Petr Svadbík z Děčína.

Ve své sbírce má ve speciálních kazetách, takzvaných muzejkách, stovky brouků a broučků.

„Začal jsem s tím už jako dítě. Začal jsem s motýly, ale pak jsem přešel na broky. Ti motýli jsou hodně nároční,“ vysvětluje Petr Svadbík a přiznává, že jeho koníček mu zabere hodně času.

Děčínský amatérský entomolog Petr Svadbík má ve své sbírce stovky brouků i dekorativní exponáty motýlů

Je aktivním členem entomologického klubu při Labských pískovcích a Národním parku, který spolupracuje s Českou entomologickou společností.

„U hmyzu je to tak, že se může křížit jen jeden druh – nemohou se křížit dva druhy. Pohlavní orgány u brouků jsou jako klíč a zámek,“ vysvětluje jedno z mnohých specifik broučí říše nadšený entomolog.

Možná vás také napadlo, jestli někdy lákal do svého bytu na sbírku brouků dámské návštěvy. „To bych raději moc nerozpitvával, ale na ženy tohle určitě nefunguje,“ směje se Petr Svadbík.

Dekorativní exponát motýla

O broucích, entomologii i životě si s ním povídal redaktor Josef Suk. Poslouchejte…

autor: Josef Suk
Spustit audio