Ekonom Hampl: Schillerová nemá hmatatelnou představu o makroekonomickém vývoji, čísla ji nezajímají a ještě to přiznává

23. listopad 2020

Podle Národní rozpočtové rady jsou daňové změny schválené poslanci největším zásahem do státních příjmů v historii ČR a výpadek příjmů odhaduje na 130 miliard korun. „Jak říkal Oliver Cromwell, když zasedá sněmovna, nikdo si není jistý majetkem ani životem. To se potvrdilo a nikdo si není jistý ani stabilitou veřejných rozpočtů,“ říká bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Rok 2020 se tak dost možná zapíše do historie jako rok, kdy Česko přestalo být rozpočtově obezřetnou zemí. Stále je podle Hampla ale možné, že hospodaření dopadne lépe, než se teď čeká, protože rozpočet je „namalován, ne vypočítán“.

Čtěte také

„Ještě než tohle začalo, kritizoval jsem ministryni financí, že nemá hmatatelnou představu o tom, jaký bude makroekonomický vývoj na příští rok. Scénáře, data, podklady, čísla ji v zásadě nezajímají a ona to ještě bohorovně přiznává. Snad to ještě považuje za něco pozitivního,“ podivuje se Hampl a dodává: 

„Ministerstvo financí v obtížných časech, kdy je loď na rozbouřeném moři, neudělalo nic jiného, než že vypnulo kompas.“

Vzniká tím nebezpečný pocit u velké části veřejnost: že peníze rostou na stromech. A potom bude strašně těžké to kormidlo otáčet.
Mojmír Hampl

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) požádá Senát, aby z daňového balíčku vypustil zvýšení slevy na poplatníka. Schválení návrhu na zvýšení slevy na poplatníka zároveň se snížením daně z příjmu, které prosazovalo vládní hnutí ANO, považuje za chybu.

Čtěte také

„Připadá mi, že nemáme nic jako rozpočet na příští rok. A ještě to zatěžujete dodatečnou nejistotou v podobě výpadku příjmů a neděláte nic s výdaji, tak to je celé špatně,“ zdůrazňuje ekonom s tím, že rozpočet je nutné vnímat jako celek.

Zároveň varuje před důsledky rozpočtové neodpovědnosti, které se podle něj projeví až s odstupem. „A navíc tím vzniká nebezpečný pocit u velké části veřejnosti, že to tak jde. Že peníze rostou na stromech. A potom bude strašně těžké to kormidlo otáčet,“ podotýká.

„Ekonomice se má pomáhat s mírou, ale my ji nejsme schopni držet. Tak jako jsme ji nebyli schopni držet v pandemii. Napravovat takto obrovské díry není na jednotky let, ale na dekády. A týká se to všech,“ dodává.

V jakém stavu jsou české veřejné finance? Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související