Ekologický pakt o hudebních nevinnostech

30. květen 2014

Kdyby se americká písničkářka Laura Veirs narodila v Čechách, jistě by za sebou měla poslušnou historii pionýrky, skautky, ochranitelky týraných zvířat a post hlavní nástěnkářky. Vzor hodné holky, která mouchám netrhá křidýlka. Jak je jejím zvykem, téměř nepozorovaně se tahle šestatřicetiletá vystudovaná geoložka stala autorkou svého dalšího alba, celkem už sedmého.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

July Flame, novinku, se kterou Laura přichází v lednově mrazivém počasí, můžete brát jako úžasný nápad k těšení se na slunné léto, nebo naopak jako totální výsměch v současné zimní ponurosti. V případě Laury berte vydání alba plného senzitivních písní jen s tím nejlepším záměrem.

01071830.jpeg

Vzezření Laury Veirs s kytarou ve mně evokuje ženskou verzi Woodyho Allena s klarinetem. A ani v jednom případě jim nejde o zbytečně rebelující úkony nebo interpretaci s absencí potřebné inteligence. Přestože by mě Laura ani osobně nepřesvědčila o lukrativnosti oboru jako je geologie, s novým albem July Flame mě o své hudební progresi přesvědčuje dokonale.

Své původní inspirace, které brala z rodného Colorada, ze zážitků z kempování s rodiči a geologického pobytu v Číně, konečně přetváří do zralejší formy, bez nasládlých textů a rutinních vybrnkávání akordů na struny, jak tomu bylo například u debutu z roku 1999. S novým albem se Laura vrací zpět od Nonesuch Records k vydavatelství Belly Union, které stojí za jejími prvními třemi deskami. Přichází s kompletnějším zvukem, se sehranou kapelou a květnatějšími texty plnými metafor a bez lyrických zbytečností. Tím překračuje své kolegyně, jako Ingrid Michaelson nebo Meg Hutchinson. Dokonaleji popisuje prostředí a například v písni Sun is King, vám v hlavách naskočí vizualizace pohodového amerického západu v letním parnu, ve kterém osedlaný kůň stojící u vchodu do baru poklidně přežvykuje slámu a vzduch promáčený pivem je jedním z dalších uklidňujících časů hektické doby.
Ale zabřednutí do sentimentu a deprese o příliš vzdáleném létě vám celková koherence tohoto alba nedovolí.

01071829.jpeg
Spustit audio