EKG v Arše živě zaznamenává současnou literaturu

9. říjen 2009

Elektrokardiogram (zkráceně EKG) je záznam časové změny elektrického potenciálu způsobeného srdeční aktivitou. Tento záznam je pořízen elektrokardiografem - tolik encyklopedický slovník. Co si však pomyslet o kardiogramu literárním?

Ten totiž pod celým názvem EKG - literární kardiogram pro živé a mrtvé uvádí měsíc co měsíc v pražském Divadle Archa básník Igor Malijevský a prozaik Jaroslav Rudiš. Pořad funguje v podstatě na bázi kabaretu, s nímž se oba aktéři dobře seznámili ve svém zamilovaném Berlíně. Jak se říká, v jednoduchosti je síla. Rudiš s Malijevským jakožto dramaturgové a též zajímavá protipólová moderátorská dvojice nevymysleli nic světaborného, když se rozhodli každý večer zasvětit jinému tématu. Tomu na míru si také zvou hosty a to především literární a hudební. Prim ovšem vždy hraje literatura. Divadlo Archa navíc poskytuje kabaretu výtečné produkční zázemí i jednoduchým scénografickým řešením.

0:00
/
0:00

Výsostným příkladem by mohlo být nedávno proběhlé úvodní EKG nové divadelní sezony, které bylo "O lásce a smrti". (Ostatně každé EKG je o lásce a ... ) Už v předsálí brousí kosu sekáč "smrťák" a vyhrávají funusové melodie. Scéně vévodí rakev, stolky pro diváky osvětlují hřbitovní svíčky, zdarma jsou rakvičky se šlehačkou, hlavním literárním hostem je nenapodobitelný básník s umrlčí aureoulou J. H. Krchovský, mladá prozaička Jana Šrámková hovoří prostřednictvím svých textů k zesnulé babičce, hraje kapela bývalých hrobníků Pláče Kočka a své si k tématu z vlastní tvorby jako vždy přisadí i Rudiš s Malijevským. Při odchodu ze sálu musí diváci za melodie funusové písně všem vystupujícím kondolovat nebo projevit upřímnou soustrast. Na baru Archy se již přitom připravuje obrovské pštrosí vejce, které se v dnešním kabaretu napřed objevilo v pochmurném krátkém filmu Soni Jurčákové, aby se na konci též fyzicky zhmotnilo v samotné rakvi na scéně.

Básník Igor Malijevský a spisovatel Jaroslav Rudiš

Kvůli neustále vyprodaným premiérám, které byly současně i derniérami, je EKG v současné době nasazováno do programu Archy vždy dva večery za sebou. Nabízela se sice jistě možnost jednoduše přesunout kabaret do velkého sálu divadla, z dramaturgického hlediska je však zachování prostoru malého sálu, v němž funguje princip jakéhosi intimního spiklenectví, a to spíše v kavárně než v divadelním sále (konzumace nápojů je při EKG přímo doporučena), nepochybně dobrým krokem. Novinkou minulé divadelní sezony je také přenášení pořadu online na internet.

Jaroslav Rudiš
0:00
/
0:00

Pokud bychom měli zabrousit do historie, EKG má na co navazovat. Malijevský s Rudišem letos "slouží" vlastně již šestou sezonu. Před stěhováním kabaretu do Divadla Archa se jejich pořad jmenoval Monoskop a uváděli jej v Paláci Akropolis. To nejcennější si oba hlavní aktéři odnesli s sebou - zkušenosti a také pravidelné diváky. Kabaretu EKG se v českém prostředí ojediněle daří uvolněným způsobem představovat současnou českou literaturu. Není to však zadarmo, na každém večeru totiž spolupracuje okolo deseti umělců a i nasazení obou ústředních postav nebývá malé. Stačí vzpomenout loňské EKG "O lásce a vlasech", které stálo Igora Malijevského vlastní bujnou kštici, jíž si nechal přímo na scéně ostříhat.

autor: Tomáš Kůs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.