Edward Krasiński - polská neoavantgarda ve Vídni

16. srpen 2006

Vídeňský umělecký spolek Generali Foundation věnuje Edwardu Krasińskimu, jednomu z nejdůležitějších protagonistů neoavantgary Polska 60. a 70. let minulého století, první retrospektivu od jeho smrti v roce 2004. Výstava přináší velkolepé inscenace jeho děl a vůbec poprvé ve větším rozsahu tzv. sebeinscenace, které vznikly ve spolupráci s fotografem Eustachyem Kossakowskim; umělec je zároveň aktér, který sebe a své dílo inscenuje před kamerou a tematizuje tak svou vlastní tvorbu.

Součástí expozice jsou i tmavé místnosti se skulpturami a světelnými efekty nebo podstavce ve tvaru labyrintu, na kterých stojí působivé performativní objekty. Organizátoři této expozice dále zrekonstruovali artefakty z důležitých výstav, jako je například Krasińskiho příspěvek pro bienále v Tokiu v roce 1970.

Edward Krasiński se od 60. let věnoval zejména vytváření skulptur. Již brzy začal vyvíjet konceptuální strategie: modrou lepicí pásku lepil ve výšce 130 cm na každé své dílo. V Paříži touto páskou oblepil městské muzeum moderního umění a okna tamních galerií. Tato modrá lepicí páska se tak stala symbolem Krasińského tvorby. Navzdory komunistickému režimu v Polsku byl Edward Krasiński již od 60. let mezinárodně uznávaným umělcem. S vtipem a ironií vytvářel heterogenní a komplexní dílo, které osciluje mezi malířstvím, skulpturou a instalací.

Edward Krasiński při ilustraci Dzidy (Speer), 1964

Edward Krasiński - Les mises en scéne
12. 5. - 27. 8. 2006
Generali Foundation, Wiedner Hauptstraße 15, A-1040 Wien
Tel.: +43-1-504 98 80, e-mail: foundation@generali.at
foundation.generali.at, otevřeno út - ne, 11 - 18 hodin, čt 11 - 20 hodin.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu