Edvard Radzinskij: Poslední noc posledního cara

17. červenec 2018

Poslední okamžiky posledních Romanovců. Hru Edvarda Radzinského o obětech bolševické revoluce nastudovala v roce 1997 režisérka Lída Engelová, která do hlavních rolí obsadila Jana Hartla, Ladislava Mrkvičku, Viktora Preisse a Helenu Friedrichovou. Uvádíme v roce 100. výročí jekatěrinburgských událostí. Poslouchejte on-line do 23. července 2018.

Od samého začátku stála myšlenka ruské revoluce na přesvědčení o nutnosti zabít cara. Pro revolucionáře a nihilisty představovala smrt cara mezník, po jehož překročení už pro ruskou společnost nebude cesty zpět. Anarchista Něčajev (podle kterého napsal Dostojevskij postavu Petra Verchovenského v románu Běsi) prý na otázku, koho je nutné odstranit, odpovídal: „Celou ektiňu“. Tím myslel celou carskou rodinu, ektiňa je totiž modlitba, při které se vyjmenovávají všichni její členové.

 Poslední ruský car. Mikuláš II. abdikoval v březnu 1917

Na cara Alexandra II. bylo za dobu jeho vlády spácháno celkem sedm atentátů, poslední v roce 1881 se mu stal osudný. Ale až bolševici dostali po převratu v roce 1917 do rukou celou carskou rodinu Alexandrova vnuka Mikuláše II. a po několikaměsíční internaci cara, jeho ženu a pět dětí v červenci 1918 bez soudu popravili.

Hrůzný průběh noci z 16. na 17. července 1918 připomíná hra ruského spisovatele a dramatika Edvarda Radzinského Poslední noc posledního cara. Věnoval se v ní nejen „posledním okamžikům posledních Romanovců“, ale také spekulacím o tom, jestli masakr ve sklepení Ipatjěvského domu v Jekatěrinburgu mohl někdo z carské rodiny přežít. V době, kdy Radzinskij hru psal, nebyly ještě nalezeny a identifikovány ostatky všech obětí. To se stalo až v roce 2007, kdy byla nalezena poslední dvě těla.

Ostatky většiny členů carské rodiny a jejich služebnictva byly nalezeny v květnu 1979 amatérskými nadšenci, objev byl ale uchován v tajnosti až do rozpadu SSSR. Exhumovány byly v červnu 1991. V průběhu vyšetřování trestného činu, které vedla Prokuratura Ruské federace, byli Romanovci identifikováni. Vzorky DNA také potvrdily příbuzenský vztah s princem Filipem, vévodou z Edinburghu (je vnukem carevniny starší sestry), manželem britské královny Alžběty II. Dvě chybějící oběti, ostatky careviče Alexeje a jeho sestry Marie, byly v roce 1918 kvůli zmatení stop zahrabány zvlášť, aby po jejich případném objevení nebylo hned jasné, že jde o carskou rodinu a její služebníky. Těla Alexeje a Marie byla objevena až v roce 2007 – nedaleko nálezu pozůstatků ostatních.

Edvard Stanislavovič Radzinskij (*1936) ruský dramatik, spisovatel a historik, autor několika knih o významných osobnostech ruských dějin. V devadesátých letech minulého století začal Radzinský psát populární vědecké práce o tragických obdobích ruské a světové historie, o slavných historických osobnostech. Tak vznikly knihy o Rasputinovi, Stalinovi a také o posledním ruském caru Mikulášovi II. Jako dramatik se u nás Radzinskij prosadil už před listopadem 89 zásluhou volné trilogie Lunin aneb Smrt Žaka v přítomnosti Pána, Divadlo za časů Nerona a Seneky a Hovory se Sókratem.

Osoby a obsazení: Mikuláš Alexandrovič Romanov (Viktor Preiss), Alexandra Fjodorovna Romanovová (Helena Friedrichová), Fjodor Lukojanov (Jan Hartl), Jakov Michajlovič Jurovskij (Ladislav Mrkvička), Jevgenij Sergejevič Botkin (Jaroslav Someš), mladík (Jan Szymik), sestra v nemocnici (Jitka Žídková), komentátor (Vladimír Fišer) a další

Překlad: Jiří a Růžena Seydlerovi
Rozhlasová úprava: Lída Engelová a Jaroslav Someš
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Lída Engelová

Natočeno v roce 1997.

Spustit audio