Edvard Radzinskij: Lunin aneb Smrt Žaka v přítomnosti Pána

Poslední tři hodiny děkabristy Michaila Lunina v předvečer popravy. V hlavní roli Eduard Cupák.

Hlavním hrdinou hry je autentická postava Michaila Sergejeviče Lunina (29. 12. 1787–15.12. 1845), ruského důstojníka, účastníka napoleonských válek po bitvě u Borodina vyznamenaného zlatou šavlí s nápisem Za odvahu a posléze revolucionáře, děkabristy, nakonec vyhnance a vězně.

Radzinského hra ho zachycuje ve vězení v předvečer popravy, kdy rekapituluje svůj život.

Autor uváděné hry, Edvard Stanislavovič Radzinskij (*1936) je vystudovaný historik a pro náměty svých divadelních her, próz a biografií také často sahal do minulosti.

Hru Lunin aneb smrt Žaka v přítomnosti Pána napsal v roce 1985 a uzavřel jí svou volnou trilogii věnovanou problematice střetu jedince a moci, do které patří tituly Hovory se Sokratem a Divadlo za časů Nerona a Seneky.


Osoby a obsazení: Michail Sergejevič Lunin (Eduard Cupák), Ona (Jana Hlaváčová), Grigorjev (Svatopluk Skopal), důstojník (Vladimír Brabec), důstojník (Miroslav Moravec), Car (Luděk Munzar), Baranov (Jaroslav Moučka), Rodionov (Oldřich Vlach), písař (Jan Faltýnek), hlasy (Oldřich Janovský, Roman Hemala a Vladimír Pospíšil)

Autor: Edvard RadzinskijPřeklad: Jana KlusákováRozhlasová úprava: Jan KolářRežie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1987.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.