Eduard Ingriš: Chci věčně vzpomínat

20. listopad 2003

Životní osudy českého hudebního skladatele, dirigenta, fotografa a cestovatele Eduarda Ingriše (1905-1991) by vydaly na hollywoodský velkofilm. Nevěříte? Tak alespoň pár bodů z imaginárního scénáře:

Mladík ze Zlonic u Slaného prchá z přírodovědných studií na konzervatoř, aby po pár letech zjistil, že o jeho "vážná" díla není zájem. - Nouzi zahání psaním písní pro revuální divadla. - Ve 23 letech se stává nejmladším dirigentem divadelního orchestru v Praze. - Jeho skladby jsou stále populárnější, zpívají je hvězdy ražení R. A. Dvorského, Tino Muffa či Járy Pospíšila. - Po válce opouští z politických důvodů republiku. - V Peru natáčí s cestovateli Zikmundem a Hanzelkou. - Prosazuje se v Hollywoodu, fotografuje pro New York Times. - Jeho hudba k filmu The Galant One je nominována na Oskara. - S Ernestem Hemingwayem spolupracuje na filmu Stařec a moře. - Přátelí se i s Thorem Heyerdahlem, po jeho vzoru vyplouvá na balzovém voru z Jižní Ameriky do Polynésie... A podobných kapitol by se jistě našlo mnohem, mnohem víc.

Eduard Ingriš: Chci věčně vzpomínat

Před několika lety předala Nina Ingrišová rozsáhlý archiv svého muže do rukou Miroslava Zikmunda, a tak není vyloučeno, že se dramatická životní dráha Eduarda Ingriše brzy opravdu dočká uměleckého ztvárnění. Na podstatnou část Ingrišovy pozůstalosti však už čekat nemusíme. Autor rozhlasového pořadu Fonogram, jakož i jeho publicistické verze, spolupracovník Týdeníku Rozhlas Gabriel Gössel totiž pro vydavatelství Radioservis připravil výběr z Ingrišových melodií v původních nahrávkách z let 1930-1944. Mezi čtyřiadvaceti digitálně ošetřenými písněmi sice překvapivě schází Ingrišův nejslavnější "populární" kousek, slavná Niagara (skladba nikdy nebyla na šelakové gramodesky natočena), ovšem na historické hodnotě cédéčka to nic nemění.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.