Ed Partyka představí bigbandovou fúzi s elektronikou. Concept Art Orchestra hraje Bigbandtronics

27. červenec 2011

Bigbandová legenda Ed Partyka je týden v Praze. Ve spolupráci se členy německého jazzového kvarteta nuBox a českého big bandu Concept Art Orchestra od pondělí připravuje zbrusu nový repertoár. Společně jej představí na koncertu ve Studiu A Českého rozhlasu (Karlín, 29. 7.).

Ed Partyka a Bigbandtronics: Vychází oslnivé spojení big bandu s elektronikou

Ed Partyka diriguje Concept Art Orchestra při natáčení projektu Bigbandtronics – Prague Edition

Jazzový big band a soudobou taneční elektroniku spojil americký dirigent Ed Partyka na novém albu Bigbandtronics – Prague Edition. Ve spolupráci s hráči mladé české jazzové generace navazuje na podobně ambiciózní spojení JOČRu a Blue Effectu v 70. letech (Nová syntéza).

Projekt vznikl na základě zadání Českého rozhlasu vytvořit moderní fúzi elektronické taneční hudby a nejsoučasnějšího bigbandového zvuku. Nahrávku, která má vyjít také na CD, lze v českém prostředí srovnat snad jen s odvážným uměleckým počinem Nová syntéza I. a II., který společně realizovaly rocková kapela Blue Effect a Jazzový orchestr Československého rozhlasu v 70. letech. Od té doby v Česku nic podobného nevzniklo.

Trombonista, skladatel a dirigent Ed Partyka pochází z USA, ale v roce 1990 se přestěhoval do Německa. Vybudoval si mezinárodní renomé nejdříve vítězstvími v několika uměleckých soutěžích a později působením v různých jazzových orchestrech jako NDR Big Band, Summit Jazz Orchestra a také osmiletým angažmá v prestižím Vienna Art Orchestra.

Nezanedbatelné je i jeho pedagogické působení. V současné době vyučuje na Hudební univerzitě v Grazu.

Ed Partyka na zkoušce Concept Art Orchestra

Německý soubor nuBox v Praze zastupují dva jeho členové, kontrabasista Alois Kott a programátor a bubeník Peter Eisold. Tato dvojice muzikantů nový repertoár pro orchestr zkomponovala a Ed Partyka jej zaranžoval.

Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra: Streamujte koncert sloučeného mezinárodního big bandu

Ed Partyka, Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra

Poslechněte si záznam vystoupení jazzového tělesa, které vzniklo spojením českého Concept Art Orchestra a rakouského Graz Composers Orchestra. ČRo Vltava ho zaznamenal 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock. Diriguje Edward Partyka.

Spolupráce nuBoxu s Partykou na orchestrální hudbě není první. V roce 2008 společně realizovali nahrávku frankfurtského HR Bigbandu s využitím elektroniky, která vyšla pod názvem Limbic System Files (Enja, 2008). Poslechněte si ukázku z tohoto alba:

Concept Art Orchestra má za sebou také jednu spolupráci s Edem Partykou. V loňském roce totiž natočil v pražském klubu Jazz Dock desku Concept Art Orchestra Katowice (Radioservis, 2011).

Tehdy se jednalo o autorské kompozice Partykových studentů katovické Hudební akademie, kde měli své zastoupení i čeští hráči. Také v současné podobě bigbandu nalezneme výrazné sólisty, jako např. Ondřeje Štveráčka, Oskara Töröka, Víta Křišťana a další.

Koncert začíná v 19:30 v karlínském Studiu A Českého rozhlasu. Vstup na něj je zdarma.

nuBox & Concept Art Orchestra

Ed Partyka - dirigent

David Fárek - 1. altsaxofon Petr Kalfus - 2. altsaxofon Luboš Soukup - 1. tenorsaxofon Ondřej Štveráček - 2. tenorsaxofon Robert Mitrega - baritonsaxofon

Standa Zeman - 1. trubka Petr Harmáček - 2. trubka Oskar Török - 3. trubka Štěpánka Balcarová - 4. trubka

Filip Jelínek - 1. trombón Jan JJ Jirucha - 2. trombón Štěpán Janoušek - 3. trombón Zdeněk Němec - bastrombón

Alois Kott - 1. kontrabas Vlado Micenko - 2. kontrabas

Vít Křišťan - klavír Jiří Šimek - kytara

Peter Eisold - bicí, elektronika

Spustit audio