Ecce Homo Libora Vykoupila

7. červenec 2004

Výbuch sopky Krakatoa, potopení křižníku Petropavlovsk, objev Tichého oceánu, ale i čajového sáčku či podprsenky, přistání člověka na Měsíci, pád Bastily, bombardování Vietnamu, příběhy královny Dagmar, Ernesta Hemingwaye i Vladimíra Remka. To je jen hrstka témat rozhlasových fejetonů historika Libora Vykoupila, které od roku 1999 v pořadu Ecce Homo vysílá Český rozhlas Brno.

Osobitý Vykoupilův rozhlasový kalendář (fejetony se vždy vztahují k výročí, které připadá na den vysílání) dnes zahrnuje již bezmála dvě tisícovky jmen a událostí, z nichž zhruba 150 nyní vychází i knižně v souboru Ecce Homo - z rozhlasových fejetonů Libora Vykoupila (nakladatelství Julius Zirkus). Dvanáct tematických oddílů (kupříkladu Moji milí Češi; Katastrofy, pohromy a havárie; Obtěti myšlenek a ideálů aj.), do kterých jsou fejetony rozděleny, v knize propojují kapitoly z dějin brněnského rozhlasu.

Ecce Homo Libora Vykoupila

Platí-li, že i ten nejlepší rozhlasový příspěvek umírá s posledním slovem, které jeho autor vypravil na cestu éterem, v případě kalendária Ecce Homo by byla škoda, kdyby si alespoň jeho malou část neměli posluchači možnost připomenout a prožít i na stránkách knihy. O autorovi by se totiž dalo říci třeba toto: Ejhle, člověk, který z dějinných událostí a jejich největších hráčů obratně seškrabuje nánosy klišé a i nátěry ideologie. A to není málo.

autor: René Kočík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.