Eberhard Petschinka: Pepik Knedlik. Sladké snění o mučení

31. březen 2020

Co se stane, když peníze ztratí veškerou hodnotu? Jak na tuto skutečnost reagují obyvatelé malé vesnice? Rozhlasovou hru rakouského dramatika, výtvarníka a režiséra, který tentokrát napsal příběh z jihočeské vesničky, poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání. V titulní roli Luboš Veselý.

Osoby a obsazení: Tomáš (Luboš Veselý), paní Nováková (Jitka Smutná), sedlák Jirka (Petr Stach), starosta (Ivan Řezáč), generál (Robert Polo), tlumočník (Kajetán Písařovic), notář (Jan Vondráček), sekretář (Oldřich Vlach) a ředitel banky (Jaroslav Vlach). Dále účinkují Eva Leimbergerová, Jiří Knot, Libuše Šplíchalová Eva Přibylová, Lukáš Křišťan, Vít Roleček, Dan Kranich, Martin Krupa, Petr Smyczek, Jan Kostroun, Martin Matejka a Helena Dvořáková
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Michal Kotrouš
Hudba: Franz Kastner, Daniel Muck
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2016

Komediální hra Pepik Knedlik vznikla přímo pro Český rozhlas a autor byl přítomen i natáčení v pražských studiích. Příběh, který posluchačům z podstatné části vypráví hlavní postava, se odehrává ve snu. Dramatik jeho prostřednictvím mimo jiné vyslovuje svůj komentář k současnému dění a přináší reflexi světa, ve kterém žijeme.

Co se stane, když peníze ztratí veškerou hodnotu? Jak na tuto skutečnost reagují obyvatelé malé vesnice? A kudy se jejich životy začnou ubírat po přistání vrtulníku vojsk Karla Velikého?

03402522.jpeg

O autorovi

Eberhard Petschinka se narodil v roce 1953. Absolvoval obor filozofie. Pracuje jako rozhlasový tvůrce na volné noze, věnuje se i výtvarnému umění či literatuře. Je držitelem mnoha mezinárodních ocenění (například z festivalů Prix Europa, Prix Italia, Prix Marulić nebo Grand Prix Nova). Domácím posluchačům není jeho jméno neznámé; hru Santo Subito před několika lety v Českém rozhlase nastudoval Thomas Zielinski a zájemci měli i možnost seznámit se s dramatem Circus Maximus, jehož českou verzi vytvořil Petschinka také ve spolupráci s Petrem Mančalem.

autor: krs
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.