Dvořákova Praha pokračuje koncertem Adama Plachetky

16. září 2013

Až do pátku 20. září potrvá festival Dvořákova Praha. V pondělí na festivalu hostuje Basilejský komorní orchestr se sólistou Christianem Tetzlaffem, který přednese Beethovenův houslový koncert.

Hned v úterý ale vystoupí barytonista Adam Plachetka v písňovém recitálu. Z českých pěvců má v současnosti nejslibněji nakročenou mezinárodní kariéru jako sólista Vídeňské státní opery.

Ve Dvořákově síni Rudolfina přednese v úterý 17. září od 20 hodin Dvořákovy Cikánské melodie, písně Richarda Strausse i výběr z operních árií za doprovodu klavíristy Garyho Matthewmana.

Písňovému repertoáru by se chtěl Plachetka věnovat i nadále: „Vždy z toho mám úplně očišťující zážitek. Je to zase naprosto jiná realizace než na operních prknech – je to velmi intimní záležitost, není za co se schovat, je to vyloženě jen o partnerství s klavíristou.“

Je logické, že Adam Plachetka na Dvořákově Praze zazpívá Dvořákovy Cikánské melodie, které od něho vyžadují zajímavou kombinaci disciplinovanosti a spontánnosti. „Pro mě asi největší výzva je nazkoušet je tak dobře, aby zněly nenazkoušeně,“ přiznává barytonista.

Poté sáhne do Straussových písní: „Cítím potřebu zpět domů importovat to, co jsem nasál ve Vídni, a věřím, že mám co přinést nového. Další důvod je, že to jsou nádherné chytlavé melodie a zároveň hluboké texty.“

Pražský recitál ovšem nebude omezen jen na písňový program – Plachetka vybral ze svého repertoáru i mix árií: „Je to jakýsi průřez tím, co by mohlo být pro diváky zajímavé a co v mém podání neměli možnost slyšet,“ dodává na závěr.

autoři: Jindřich Bálek , Helena Petáková
Spustit audio