Dvanáct obcí na Šlapanicku chce rozšířit skupinový vodovod za 200 milionů

Problémy se zásobováním vodou ve dvanácti obcích na Šlapanicku má vyřešit rozšíření skupinového vodovodu. Podle nedávno dokončené projektové dokumentace vyjde na skoro 200 milionů korun.

Zákaz napouštění bazénů a zalévání vodou z vodovodu v suchých obdobích, malý tlak vody na výše položených místech a potrubí děravé jako cedník. S těmito problémy se léta potýkají obyvatelé dvanácti obcí východně od Brna.

Vyřešit je má posílení skupinového vodovodu, které připravuje Svazek pro vodovody a kanalizace Šlapanicko. Projekt bude stát skoro 200 milionů korun. Svazek už dokončil projektovou dokumentaci a požádal ministerstvo životního prostředí o dotaci.

„V roce 2003 jsme zkolaudovali dům a po nastěhování jsme zjistili, že tam je velmi slabý tlak vody. Jdete napustit vanu a musíte s tím počítat dvě hodiny předem. Pak počítáte s tím, že budete mít do práce čisté montérky a přijdete k pračce a tam je error- tlak vody,“ vypráví Zdeněk Ševčík z Mokré-Horákova.

Řešení se pan Ševčík a jeho sousedé dočkali až letos v lednu, a to díky výstavbě automatické tlakové stanice za dva miliony korun.

„Táhlo se to šest let, potom došlo k dohodě se svazkem a naše obec přispěla na tuto stavbu částkou 500 tisíc korun. Zbytek uhradil svazek,“ říká starosta Aleš Ryšánek z ČSSD.

Posílení skupinového vodovodu na Šlapanicku vyřeší nejen tlaková pásma, ale také přivádění vody do vodojemů samostatným potrubím. Hlavně však zajistí dostatek pitné vody pro obyvatele, a to i v suchých obdobích.

Kdo nemá vodu, nemůže povolit novou výstavbu

„Naše obec nemá nedostatek vody, ale jsou obce, které nemohou rozvíjet výstavbu, protože tam bohužel nedostatek vody je. Třeba Pozořice, Tvarožná, Jiříkovice. Všichni, pokud se chtějí rozvíjet, potřebují vodu. Současný stav potrubí to neumožňuje,“ dodává Aleš Ryšánek.

„Přívodní řad je děravý jako cedník. Ve starých potrubích dochází ke ztrátám vody a je potřeba i tyto závady dát do pořádku,“ říká předsedkyně Svazku pro vodovody a kanalizace Šlapanicko a současně lidovecká starostka Sivic Marie Kousalová. Vyjmenovává, co všechno chystaný projekt zahrnuje.

„Jsou to vodovodní přívodní řady v délce skoro osmnáct kilometrů, nezmínila jsem se o novém vrtu, to znamená, že bude posílena kapacita. Dále jsou to tři nové vodojemy. V Pozořicích, v Sivicích vodojem je, ale bude zbourán a postaven nový, další nový vodojem vznikne ve Tvarožné,“ konstatuje.

Zájem o novou výstavbu domů a bytů v obcích kolem Brna je kvůli vysokým cenám bydlení v krajském městě obrovský. Malá kapacita vodovodu ale rozvoj brzdí.

„Stavební úřady nemůžou vydávat stavební povolení, protože ten nedostatek vody tam je. Pozořice, Tvarožná, těch obcí je více samozřejmě,“ potvrzuje starosta Mokré-Horákova Aleš Ryšánek.

Do června by mělo být jasné, jestli svazek obcí získá na projekt dotaci. Ale i kdyby ji nedostal, stavět se začne příští rok.

autor: gaj
Spustit audio

Související