Dvakrát o Naivním divadle

4. listopad 2002

Představení Naivního divadla Liberec jsou už po několik desetiletí zárukou kvalitní podívané, a proto stojí zato nepřehlédnout zájezdy tohoto divadla v Praze. Ač je obvykle loutkové divadlo spojováno s tvorbou pro děti, obě inscenace, na které chci upozornit, se hodí spíš pro dospělé.

První z nich, Shakespearova Bouře, reprezentovala divadlo už na prestižním festivalu Divadlo v Plzni. Na konci října pak potěšila diváky v pražském Minoru. Děj Shakespearovy pozdní hry se odehrává na ostrově, kde vládne pomocí kouzelných sil Prospero. Vládce rozpoutá bouři, při které ztroskotá u ostrova loď a hra plná zápletek, gagů, ale i lásky může začít. Prosperova moc nepůsobí jen na postavy hry, ale vytváří fantastické obrazy a přeludy před očima diváků. Režisér Michal Dočekal je konkrétně realizuje přehršlí scénických, zvukových i světelných efektů. Scéna se neustále proměňuje, pořád se něco děje. Toto všechno má ale neblahý vliv na příběh, který se za tou vší parádou ztrácí, proto je děj pro neznalého diváka těžko pochopitelný. Celé pojetí přináší ještě jedno úskalí: mezi divákem a jevištěm se rozprostřela přílišná vzdálenost. Prosperovu fantazijní podobu se autoři snaží postihnout použitím mikroportu, a tím zkreslují jeho hlas do jakési nadsvětské podoby. Výsledek je ten, že postava promlouvá jakoby z dálky. Fantaskní scéna je složená především z moderních materiálů jako je umělá hmota, plexisklo, kov. Nezanedbatelné je užívání spousty chladných světel, jejichž záře se pohybuje i bliká. Představení je technicky velmi precizní, ale lidské teplo, které ve hře zvítězí, když se Prospero dobrovolně vzdává svých magických sil, kamsi zmizelo.

Bouře

Druhé představení, které v Praze teprve bude k vidění, je z jiné režijní dílny - je od nedávné absolventky režie Michaely Homolové. Humorná loutková inscenace je výslovně určena dospělým. Marbuel a Kratinoha pojednává o osudech čertovské rodiny. Čerti jsou z pekla vyhnáni a působí v plicním sanatoriu, aby tam zajistili peklu nové hříšníky. Inscenaci bude možno shlédnout v sobotu 9. listopadu od 17.00 hodin v divadle Minor, jako součást přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem. Celý program festivalu lze získat na adrese www.divadlo.cz/prelet.

Marbuel a Kratinoha
autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.