Dvacet premiér. Městská divadla pražská představila plán nové sezony

7. květen 2020

Vojna a mír, Hamlet, Petr Pan a dalších sedmnáct titulů čeká diváky Městských divadel pražských v příští sezoně. Na tu teď vedení divadla své tři scény – Divadlo ABC, Rokoko a Komedie – připravuje. Do konce letošní sezony žádná představení pro veřejnost uvádět nebude.

Městská divadla pražská zvažují obnovení provozu pro veřejnost až od června. Nikoli ale v plném režimu, uvedl ředitel Daniel Přibyl.

Z inscenace Švejk / Schwejk

„Nemohli jsme zahájit předprodej vstupenek na červen. Hrát sice můžeme, ale diváky v hledišti nemáme. Předprodej většinou zahajujeme tři měsíce předem, abychom byli schopni těch tisíc míst každý večer zaplnit. V tuto chvíli už zkoušíme na všech třech scénách, přičemž pět premiér přesouváme z jara na podzim.“ Vysvětluje Daniel Přibyl.

Daniel Přibyl

Mezi dvaceti premiérami, které na příští sezonu Městská divadla chystají, by měly být i zahraniční koprodukce: inscenace Hrdinové kapitalistické práce v režii Michala Háby vzniká ve spolupráci s berlínskou Volksbühne v rámci mezinárodního projektu POSTWEST a další zahraniční koprodukce Švejk / Schwejk vznikla jako společná inscenace se Staatstheater Augsburg v režii Armina Petrase.

Vojna a mír i autorské inscenace Davida Drábka

Sezonu zahájí už začátkem září Městská divadla pražská premiérou dramatizace románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír v režii uměleckého šéfa Michala Dočekala.

03553509.jpeg

„Ta dramatizace je dílem Ivy Klestilové, přičemž já tam figuruji jako spoludramatizátor.“ Vysvětluje Michal Dočekal a dodává: „My se držíme příběhové linie tohoto románu a na příběhu a především vztazích hlanvích hrdinů se pak můžeme pokusit vykreslit ty další – více filozofické – roviny.“

Dvě inscenace pro divadlo Rokoko a dvě pro divadlo ABC připravuje kmenový režisér David Drábek. Například v říjnu bude mít v divadle ABC premiéru jeho úprava klasického vaudevillu Eugèna Labiche s názvem Vražda v Klášterní ulici. David Drábek tak přiblíží jedno kalné ráno po oslavě vzniku Československa v říjnu 1918, ale zároveň se zeptá, jak by vypadalo o sto let později, v den po prezidentských volbách. V prosinci uvede inscenaci na motivy slavného příběhu Jamese M. Barrieho Petr Pan.

Mladá režisérská krev

Městská divadla pražská chtějí dát prostor také nastupující generaci režisérů a režisérek. Mezi nimi například Tomáši Loužnému, který chystá inscenaci Přes čáru podle hry Philippa Löhleho, nebo Jakubu Maksymovi, který v divadle Komedie uvede inscenaci svého titulu Tesla.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.