Duo Florian Weber a Marcus Stockhausen na pomezí jazzu a soudobé hudby

6. duben 2017

Pořad Mozaika představuje skladatelsky a interpretačně zajímavé duo působící na pomezí jazzu a soudobé hudby. Tvoří jej němečtí hudebníci dvou generací – Florian Weber a Marcus Stockhausen.

Pianista a skladatel Florian Weber se narodil hudebně aktivním rodičům v roce 1977. Jeho otec Rainer Weber byl profesorem hudby a matka Elke Weberová operní zpěvačkou, takže není divu, že synka posadili už ve čtyřech letech ke klavíru.

Florian během vysokoškolských studií začal hrávat s kapelami klasické hudby i jazzu a v roce 1999 odjel studovat na bostonskou Berklee College of Music. O dva roky později už byl ohodnocen nejvyšší cenou coby sólový pianista na jazzovém festivalu v Montreaux. Obdobných ocenění do současnosti obdržel už celou řadu.

O dvacet let starší Marcus Stockhausen vystudoval hru na klavír a trubku. Patří k nejuniverzálnějším muzikantům naší doby, je úspěšný v interpretaci klasické hudby, jazzu i soudobé hudby a v těchto oborech je také zajímavým skladatelem.

Celé čtvrtstoletí působil společně se svým slavným otcem Karlheinzem Stockhausenem, významným skladatelem soudobé a experimentální hudby, jehož skladby interpretoval. Florian Weber a Marcus Stockhausen spolu hráli už šest let, než vznikla v červenci 2015 jejich první nahrávka s názvem Alba, loni vydaná vydavatelstvím ECM.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio