Dunaj na Vltavě. Slavné hity skupiny Dunaj i její expresivnější odnože, tria E

7. srpen 2022

Poslechněte si záznam nedávného koncertu Ivy Bittové se skupinou Dunaj v pražském Paláci Akropolis a archivní nahrávku tria s názvem E, v němž se spojili dunajovští Josef Ostřanský a Vladimír Václavek s Vladimírem Kokoliou.

Brněnská kapela Dunaj aktuálně prochází další etapou úspěšného návratu na hudební scénu, na který její fanoušci čekali takřka dvě dekády. Pod dohledem producentského dua Petra Ostrouchova a Aid Kida natočili nové album s názvem Za vodou. Nový směr, kterým se s kolekcí nových písniček vydali, členové kapely charakterizují jako Dunaj pro 21. století. „Náš záměr byl hrát jinak, po zkušenostech, kterými jsme si každý prošli. Nevracet se, nevstupovat do stejné řeky, prostě jít dál. Nechtěli jsme být svůj revival nebo pouhé reunion. Naši producenti tomu dali ještě další rozměr, zvukový a zvukomalebný. Ta deska je plná zvuků, i takových podivných zvuků. Naším cílem je oslovit i mladší posluchače. Ale hrát chceme samozřejmě pro všechny,“ říká v rozhovoru pro Koncert bez hranic bubeník Pavel Koudelka.

Na červnovém koncertě v pražském Paláci Akropolis ovšem rozhlasové mikrofony zachytily legendární sestavu skupiny se zpěvačkou Ivou Bittovou, která připomněla v rámci turné především písně původně natočené na desky Iva Bittová + Dunaj a Pustit musíš. Během večera kapela také pokřtila nedávno vydanou kompilaci svých hitů, jež nejednou našly ohlas i v zahraničí, nazvanou Dunaj Reloaded, za účasti dvou kmotrů a odvěkých fanoušků, Milana Caise a Mardošy ze skupiny Tata Bojs.

E

V druhé části Koncertu bez hranic se vrátíme ještě jednou do dřevních časů svébytné brněnské hudební scény, tentokrát s formací lakonicky nazvanou E, úzce spjatou právě s Dunajem. Její instrumentální část totiž tvořili od poloviny osmdesátých let dva členové Dunaje, Josef Ostřanský a Vladimír Václavek. V této konstelaci se spojili s výtvarníkem, ale v tomto případě především textařem, zpěvákem a mistrem deklamace, Vladimírem Kokoliou, aby svým posluchačům naservírovali expresivní odraz doby, ne náhodou souznící s některými Kokoliovými obrazy.

Spustit audio

Související