Dům zítřka i romantický úkryt – architektonický skvost, který do posledního detailu odráží zlatou éru poválečné Kalifornie

2. červen 2021

Město Palm Springs vzniklo uprostřed pouště jako rekreační resort kulturní i politické smetánky Los Angeles. K individuálním realizacím zvučných architektů se ve městě přidala i osvícená činnost několika inovativních developerů. Jedním z nich byl i Robert Alexander, který se svým otcem Georgem založil společnost Alexander Construction Company. Ta v době své největší slávy v letech 1955 a 1965 vystavěla v oblasti až 2 200 domů.

Na vrcholu své kariéry si nechal Alexander pro svou rodinu postavit futuristický dům, který posléze označil na svých stránkách magazín Look jako House of Tomorrow. V nekompromisním designu představoval mnoho netradičních a experimentálních konstrukčních, designérských a funkčních řešení. Bohužel v roce 1965 Robert a George Alexanderovi společně se svými družkami zahynuli při leteckém neštěstí jejich vlastního soukromého letounu.

House of Tomorrow v Palm Springs v Kalifornii

I přesto, že jejich společnost zanikla, jejich architektura žila dál svým vlastním životem. V tom nejkomplexnějším duchu ji představuje právě „Dům zítřka“. Rozlehlou rezidenci aerodynamických forem navrhl architekt William Krisel z kanceláře Palmer Krisel. Charakterizuje ji dynamická architektura futuristického ražení. Uvnitř architekt rozehrál velkorysou hru s prostorem. Obrovský obývací pokoj lemují vestavěné sedačky, obklopující prostor kolem centrálního zavěšeného krbu.

Modernismus se zde setkává s luxusním zpracováním a výrazným dekorem, o který se ale postaral až o pár let později nejslavnější nájemník tohoto domu. V roce 1966 si totiž Dům zítřka pronajal Elvis Presley, který zde s novomanželkou Priscillou strávil několik nocí. Obrovská růžová baldachýnová postel, navržená v opulentním neo-rokokovém stylu pak symbolicky zcela popírá modernistickou architekturu domu samotného, který si Elvis chtěl na pár dní svého pobytu upravit k obrazu svému podle dekoru jeho vlastního domu Graceland v Memphisu v Tennessee.

Čtěte také

Dům, který si vysloužil díky Elvisovi přezdívku „Honeymoon Hideaway“ (Milenecký úkryt), byl v době mé návštěvy v roce 2016 přístupný veřejnosti, vybaven mnoha memorabiliemi připomínajícího slavnou hudební hvězdu. I tak stále patří ke skvostům pouštního modernismu. Ten je dnes v Palm Springs oslavován podobně jako například v Salzburgu Mozart nebo v Paříži impresionisté. Architektura padesátých let je v kalifornském městě svébytným turistickým lákadlem, kterým vás provedou speciální průvodce, mapy i akce. Každý únor se zde totiž koná tzv. Modernism Week, týdenní festival přednášek, unikátních prohlídek a výstav, oslavující tento fantastický fenomén moderní americké architektury.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související