Dům pro Single Mana. John Lautner zhmotnil americký sen i vytoužený blahobyt v architektuře

5. květen 2021

John Lautner (1911–1994) byl od konce čtyřicátých let architektem kalifornské elity a mistrem organické exprese. Jeho domy zhmotňují sexappeal rozpáleného kalifornského slunce a stávají se prostorovou oslavou hédonistického života. Dnes jsou Lautnerovy domy symbolem zlaté éry Hollywoodu a odborné publikum je považuje za jeden z vůbec nejpůsobivějších souborů architektury, který kdy byl vytvořen.

Lautner vytěžil množství zkušeností od svého učitele Franka Lloyda Wrighta a od konce třicátých let se začal specializovat na design soukromých rezidencí, ve kterých využíval především nečekaná prostorová řešení a dokonalé řemeslo. Toto jeho rané období kulminuje v domě Schaffer, který postavil v roce 1949 ve Verdugo Hills v Los Angeles. Manželé Schafferovy přišly do Kalifornie po válce a oslovili Johna Lautnera s přáním navrhnout rodinný dům, který by byl ideální do rozlehlé zahrady osázené mohutnými duby. Ani jeden strom nebyl během realizace pokácen a Lautner svým projektem jen potvrdil svou vzrůstající pověst architekta stavějící domy na takových parcelách, které by jiní architekti považovali za zcela nezastavitelné.

Dům Schaffer v Los Angeles, architekt John Lautner

Architekt vytvořil dynamickou kompozici, která respektuje své přírodní okolí. Je založena především na dramaticky ztvárněných úhlech zdí i střechy a vytváří originální a autentický pohled na architekturu svého slavného učitele Wrighta. Tmavě hnědé sekvojové dřevo se prolíná s rozměrnými prosklenými stěnami a prostor domu se rozprostírá kolem centrálního cihlového krbu. Už zde autor předjímá své vrcholné realizace a jejich nečekaná prostorová a konstrukční řešení. V domě Schaffer ale stále v mnohem intimnější a skromnější podobě. Možná nejdramatičtějším prostorem je dlouhá úzká kuchyně a jídelna, která je osvětlená zkosenou prosklenou stěnou vytvářející zároveň hlavní formální motiv exteriéru stavby.

Dům Schaffer v Los Angeles, architekt John Lautner

Progresivní architektura domu inspirovala v roce 2009 módního návrháře a fanouška moderní architektury Toma Forda, aby zde natočil svůj režijní debut: film Single Man, který právě i díky svému dominantnímu prostředí sugestivně popisuje atmosféru padesátých let. Ford je známým milovníkem architektury, dokonce několik významných domů sám vlastní a jeden z nich v Texasu byl navržen slavným japonským architektem Tadaem Andem. Ve svém snímku ale vzdal hold jednomu z prvních mistrovských děl Johna Lautnera, jehož architekturu popsal bystrým, citlivým a elegantním okem módního návrháře.

V roce 1949 jsme však teprve na začátku Lautnerovy kariéry. To hlavní přijde v následujících letech, kdy se Lautner zapíše do dějin architektury jako autor těch nejdražších a nejpůsobivějších rezidencí Hollywoodu. O tom snad ale někdy příště.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související