Dům Champagne. Doklad rafinované tvorby dánského funkcionalistického architekta Iba Lundinga

30. červen 2021

Se svou cihlovou fasádou a vykonzolovanými balkony patří obytná budova Champagne nedaleko centra Kodaně mezi špičková díla dánského funkcionalismu. Ten se v zemi, stejně tak jako v celém skandinávském regionu, začal rozvíjet až o něco později než tomu bylo u nás či v Německu nebo Holandsku. 

Během třicátých let navázali pionýři dánského funkcionalismu, jako byli Kaj Fisker, Arne Jacobsen nebo právě Ib Lunding, na tradici místního stavitelství a dekorativní výzdoby, které spojili s novými konstrukčními principy a moderním způsobem obytných dispozic. Vznikl tak charakteristický styl dánského modernismu, často označovaný jako „funkis“. Na rozdíl od přísného německého funkcionalismu nebo holandského hnutí De Stijl, je „funkis“ charakteristický jemným cihlovým zdivem a řadou řemeslných detailů.

Dům Champagne v Kodani (1936), architekt Ib Lunding

V tomto ohledu se stal jedním z reprezentantů dánského meziválečného modernismu také architekt Ib Lunding. Narodil se v roce 1895 a jako diplomovaný architekt dokončil kodaňskou školu architektury v roce 1925. Pracoval v oddělení městského architekta v Kodani a zároveň realizoval projekty ve své vlastní projekční kanceláři. Ve druhé polovině třicátých let navrhl v hlavním dánském městě několik rozlehlých obytných bloků, mezi kterými vyniká právě dům Champagne. Ten vznikl v roce 1936 a demonstruje Lundingův měkký a rafinovaný modernismus. Tento pětipodlažní blok se sedlovou střechou je pozoruhodnou syntézou moderních obytných koncepcí a historizujících detailů.

Dům Champagne v Kodani (1936), architekt Ib Lunding

Především fasáda je rytmizována malými visutými balkony v každém patře a zmíněnými kruhovými okenními otvory. Ty prozrazují umístění společného schodišťového prostoru. Kruhová okna s různými průměry osvětlují schodiště a na fasádě působí jako nepravidelně a hravě rozmístěná funkční dekorace. Od tohoto výrazného prvku, připomínající bublinky stoupající po stěnách sklenice, dostal tento dům svůj název. Zajímavé jsou i samotné vstupy do domu, které se od sebe liší. Variují se od jednodušších s valeným obloukem až po historizující s lomeným obloukem připomínající gotickou architekturu. Ostatně atmosféru středověku zde navozují i bytelné dřevěné dveře.

Architekt Ib Lunding zůstal svému rozvernému funkcionalistickému stylu věrný. Až do roku 1965 působil v architektonické kanceláři města Kodaně, jejíž humanisticky laděnou cihlovou architekturu pomohl svou tvorbou definovat.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související