Duchovní hudba ze Supraphonu

16. srpen 2005

Nová nahrávka souboru Schola Gregoriana Pragensis nazvaná Boží majestát se vyznačuje hned několika výjimečnostmi, které ji povyšují na významnou hudební událost.

Jde o jubilejní, už desáté CD tělesa, které se většinou zaměřuje - jak patrno z názvu i dosavadní činnosti - na interpretaci gregoriánského chorálu, hudba na aktuální nahrávce je ovšem polyfonií pocházející z 15. století. Pro skladatele Petra Wilhelmi de Grudencz platí charakteristika uměleckého vedoucího souboru Davida Ebena, že "jeho nohy jsou ještě ve středověku, ale hlava již v renesanci". Autora odhalilo novodobé muzikologické bádání teprve před třemi desetiletími, do té doby byl podle jména neznámý, ačkoliv jeho skladby zněly v českých a moravských kostelích a většina díla zůstala zachována v českých pramenech. Východiskem tvorby autora je středověký vícehlas střední Evropy obohacený o prvky polyfonie. Ty dodávají strohé přísnosti chorálu lahodně libozvučný charakter. Ve vícehlasých písních a motetech má každý z hlasů svůj vlastní text. Dobovou souvislost autora s hudebními proudy doby naznačila dramaturgie CD zařazením ukázek z děl Guillauma Dufaye a dalších současníků. Ebenův sbor interpretuje jako vždy čistě, s velkou pečlivostí a kázní, ale především s procítěností, která posluchače duchovně povznáší.

Nová nahrávka souboru Schola Gregoriana Pragensis Boží majestát

Responsoria k Velkému pátku patří k vrcholným vokálním dílům Jana Dismase Zelenky a k nejlepším barokním zhudebněním velikonočních předloh vůbec. Doboví skladatelé přistupovali k pašijovým obřadům s úctou a důsledně zachovávali polyfonní logiku hlasů, Zelenka však zároveň do svých kompozic vtělil jímavou emocionalitu, pracoval s přízvukem slov i jejich významem, na klíčových místech spojoval hlasy do společné deklamace s barvitou harmonií. Chlapecký sbor Boni pueri má už s interpretací sakrálních skladeb bohaté zkušenosti (připomeňme nastudování Bachových Matoušových pašijí či Mozartova Requiem) a také Zelenkova Responsoria znějí v jeho podání velice působivě. CD dále obsahuje několik instrumentálních skladeb Františka Ignáce Tůmy, zajímavých zejména tím, že do nich skladatel vtělil kompoziční prvky z vokální tvorby (Tůma je jako vokální autor daleko známější). Znějí tu některé podobné hudební prostředky jako v Zelenkových Responsoriích (rétorické figury, kánonické nástupy témat, barvité disonance), ovšem v čistě instrumentální podobě. Hraje Musica Florea, specializující se na barokní hudbu v autentickém podání.

Chlapecký sbor Boni pueri má s interpretací sakrálních skladeb bohaté zkušenosti
autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.