Druhá kniha Ester. Neodeslané dopisy a pohádky Ester Krumbachové, inspirativní osobnosti českého divadla a filmu nové vlny

13. srpen 2021

Ester Krumbachová je jednou z výrazných osobností, které stvořily československou novou vlnu. Jako kostýmní výtvarnice v 60. letech ovlivnila vizuální podobu desítek snímků, byla také vynikající scenáristkou, později i režisérkou a inspirátorkou jiných. Poslechněte si četbu z jejích úmyslně neodeslaných dopisů a černých pohádek. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Valérie Zawadská
Připravila: Eva Koutová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2005

Ester Krumbachová (1923–1996) vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou na oddělení užité malby a grafiky. Začala pracovat v divadle v Českých Budějovicích, roku 1955 přešla do Prahy, kde působila jako scénografka a výtvarnice kostýmů v Městských divadlech pražských a v Národním divadle. Od roku 1962 se datují počátky jejích umělecky nejplodnějších let, do roku 1969 zásadně ovlivnila obrazem i písmem celou národní kinematografii. Navrhla mj. kostýmy pro filmy Všichni dobří rodáci, Kladivo na čarodějnice, Ezop, podílela se na scénářích k filmům O slavnosti a hostech, Sedmikrásky, Valerie a týden divů, Faunovo velmi pozdní odpoledne. Po roce 1968 jí bylo znemožněno pracovat v oboru.

V roce 1994 vydává knihu „neúmyslně zapomenutých – úmyslně neodeslaných dopisů, smíchaných s černými pohádkami“. Za necelé dva roky poté Ester Krumbachová umírá. Některé z jejích textů zařazujeme do vltavské Dopolední četby, i když dopisy osobnostem jako Miroslav Macháček nebo Jan Němec a Ivan Vyskočil jsou spíše záznamem o noční nespavosti ženy, přítelkyně a umělkyně, která ovlivnila českou kulturu 60. let zásadním způsobem.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio