Drtikol i Koudelka. V Obecním domě je k vidění unikátní výstava české divadelní fotografie od roku 1859

9. květen 2018

První velká souhrnná výstava fotografií z divadelního prostředí „Česká divadelní fotografie 1859–2017" je k vidění v Obecním domě v Praze. Výstava nabídne portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací renomovaných velkých i studiových scén, divadelních budov i jejich zákulisí.

Autory snímků jsou například legendy jako František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola a Jaroslav Krejčí nebo pochází ze slavného fotografického Ateliéru Langhans a řady dalších. Výstava se zaměřuje na různé aspekty historie českého divadla a fotografie, nalezneme zde i srovnání historických a současných propagačních fotografií a materiálů divadel, dokumentaci důležitých momentů našich dějin, ve kterých divadelníci sehráli významnou roli, či exponáty fotografické techniky.

Nejstarším dochovaným snímkem s divadelní tematikou je fotografie herečky Mikulášského divadla Floriany Jaich z Ateliéru Schwestka z roku 1859. V roce 1892 byla pak poprvé zachycena divadelní inscenace přímo v prostoru divadla. Je to inscenace Imre Madácha Tragédie člověka, kterou v Národním divadle nasnímal Alfred Baštýř.
Anna Hejmová

Fotografie herečky Mikulášského divadla Floriany Jaich, nejstarší dochovaný snímek s divadelní tematikou (Fotografie se zachovala jako vizitka, černobílá polovina stereofotografie a kolorovaná stereofotografie)

Výstava nás ale zavede i do hereckých šaten, ředitelských kanceláří, za jevištní technikou počátku minulého století i do soukromí herců a režisérů. Fotografování v zákulisí se stalo zálibou řady fotografů, na výstavě budou mimo jiné snímky Václava Chocholy nebo Karla Drbohlava.

Středem zájmu pořadatelů výstavy je i dokumentace divadelní architektury. Díky historickým fotografiím se zachovala podoba již neexistujících divadelních budov, které již nestojí nebo prošly zásadní proměnou, jako v případě zbořeného Starého divadla v Plzni, Starého divadla na Veveří v Brně nebo již neexistujícího Novoměstského divadla v Praze.

Skupinový portrét hereček Volfové, Foerstrové, Kvapilové a Kavalírové

Skrz hlavní výstavní sál se táhne velký dřevěný tubus, který má svým tvarem a uspořádáním odkazovat k velkému fotoaparátu, na konci je dokonce kulatý výřez. Cílem této instalace je snížit hladinu světla, abychom ochránili nejcennější exponáty. Zároveň je tady prostor na různé video prezentace a filmy.
Vojtěch Poláček

Ze série portrétních fotografií Martina Dejdara, autor neznámý

Součástí výstavy, realizované v rámci oslav 100. výročí založení Československa, bude i doprovodný program, který nabídne nejrůznější workshopy, semináře, přednášky a komentované prohlídky. Samostatnou částí výstavy je prezentace výsledků soutěžní Přehlídky současné divadelní fotografie. Soutěž, do které se přihlásilo 121 profesionálních fotografů a studentů s 1 348 snímky, probíhá v České republice poprvé. Pro výstavu v Obecním domě vybrala odborná porota 150 nejlepších fotografií od čtyřiceti tvůrců. Výherci soutěže budou oceněni v několika kategoriích a výsledky budou vyhlášeny v rámci slavnostní vernisáže.

Spustit audio