Dříve v duu s Mrázem, teď s Courtney Pinem – Zoe Rahman

31. květen 2016

Courtney Pine (1964) je saxofonová hvězda, které si váží i Mick Jagger nebo Charlie Watts; je nositelem Řádu britského impéria. Jeho vzory byli John Coltrane a Sonny Rollins. Narodil se v Londýně přistěhovalcům z Jamajky.

Jako multiinstrumentalista Courtney Pine rozšiřuje možnosti moderního jazzu o prvky soulu, rhythm & blues, rocku, ale také hip hopu a rapu, ovšem na komorním duetovém albu Song (The Ballad Book)” s pianistkou Zoe Rahman se instrumentálně uskromnil a hraje výhradně na basklarinet.

Zoe Rahman, ročník 1971, je dcerou anglo-irské matky a bengálského otce. V současnosti o sobě konstatuje, že osobně je „very british.“ Studovala klavír na londýnské Královské Akademii, v bostonské Berklee College of Music ji učila Joanne Brackeen. K jejím idolům patří Bill Evans, Keith Jarrett a McCoy Tyner, V roce 2013 nahrála duet Unison (Cube Metier) s kontrabasistou Jiřím Mrázem. Zoe je výsostná jazzová komponující improvizátorka svěžího a seismograficky citlivého projevu. Její autorská alba vynikají dynamikou a harmonickou invencí. Někdy spolupracuje s bratrem Idrisem, znamenitým klarinetistou. Na jejím mistrovském albu Kindred Spirits (2012) hostuje C. Pine. V současné době je Z. Rahman stálou členkou Pineovy rytmiky.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio