Dřevěný stan i recyklované silo. Studenti architektury navrhli útulny pro turisty

KØMEN - útulna u Balvanového vodopádu
Další podcasty, rozhovory a příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy KØMEN - útulna u Balvanového vodopádu

Loni navrhli studenti architektury pražské ČVUT pro Krkonošský národní park pět lávek pro pěší, letos vyrobili šest útulen, které budou na křížení pěších tras sloužit k odpočinku nebo jako nouzová přístřeší.

V Krkonoších takových horských domků není dost, navíc některé z těch stávajících dosluhují. Studenti dostali výjimečnou příležitost zapojit se do projektu, kterému na škole říkají „Learning by doing", a realizovat své nápady. Jediné omezení bylo finanční a prostorové. Na jednu útulnu dostali 60 tisíc korun a mohli zastavět plochu 16 metrů čtverečních. Útulny budou až do jara vystavené před budovou fakulty v pražských Dejvicích.

Útulna ATÜLN - skloubená krovová konstrukce, tesařské znalosti, tradiční japonská technika opalovaného dřeva

Studenti přišli s řadou originálních řešení a od prosince útulny podle svých návrhů sami stavěli. U Mumlavských vodopádů nedaleko Harrachova bude stát útulna týmu, jehož součástí byli studenti Markéta Laštovičková a Andrej Siman. Je nazvaná STAN a její konstrukce s nepravidelným zkosením střechy vyšla z kontextu lokality, která byla studentům přidělena a vstup do útulny bude namířen směrem k horskému hřebeni. „Námětem byl stan, který také slouží k nouzovému přespání v přírodě. Celý tvar je seskládaný z různých trojúhelníků. Je tam pět rámů, na kterých drží OSB desky, které to celé ztužují, takže když člověk vstoupí dovnitř, vidí nosnou konstrukci celé útulny.“

Výstava útulen na nádvoří FA ČVUT - celkem studenti navrhli a vlastnoručně postavili 6 útulen - nouzových přístřešků v KRNAPu

Na toku Bílého Labe bude útulna nazvaná KOMEN, jejíž plechové opláštění kontrastuje se světle dřevěným interiérem. Dominantou další útulny z opalovaných prken je okno v čelní stěně. Jiný projekt pracuje s prostorovým konceptem dřevěných boxů a útulna nazvaná OKO může být zase využívána celoročně - díky velkým okenicím ji lze v létě celou otevřít. Poslední tým pak recykloval vyřazené silo a jeden z autorů této útulny Jakub Kochman říká: „Mělo by to mít jiný charakter než horské útulny, ve kterých se dá přebývat. Tohle by mělo být místo k zastavení, zamyšlení.“