Drážďany jako světová hudební metropole

Hudební zájezd do Drážďan pořádáme v sobotu a neděli 14. ledna od 8:00. Průvodcem nám bude Jindřich Bálek.

O víkendu navštívíme bohatou hudební historii Drážďan a setkáme se s hudbou v podání nejvýznamnějších drážďanských souborů a hudebních těles. Je to tradice bohatá a dodnes pěstovaná, sahá od raného baroka po 20. století. Zdejší dvorní kapela měla v barokní době evropský věhlas a komponovali pro ni italští mistři včetně Vivaldiho. Zajímavou hudbu ovšem komponovali i její členové, jak uslyšíme v „Drážďanských koncertech“ Johanna Davida Heinichena.

Největší postavou staré hudby byl ovšem první německý skladatel evropského významu Heinrich Schütz, který v těžkých časech Třicetileté války prožil v Sasku podstatnou část svého dlouhého tvůrčího života – uslyšíme jeho Magnificat, zhudebněné žalmy, malé duchovní koncerty i raně barokní oratorium Vzkříšení. A sáhneme do autenticky drážďanských nahrávek zdejšího chlapeckého sboru Kreuzchor s legendárním sbormistrem Rudolfem Mauersbergerem. Z vrcholně barokního období je nejvýznamnější postavou český rodák Jan Dismas Zelenka, z jeho tvorby zařadíme dvě triové sonáty i Requiem v podání Collegia 1704, které zde už řadu let pořádá koncertní cyklus Hudební most Praha-Drážďany.

Richard Wagner kolem roku 1860

Nezapomněli jsme ani na velkolepou historii drážďanské Semperovy opery a jejího orchestru Staatskapelle Dresden pod taktovkou Giuseppe Sinopoliho, Carlose Kleibera, Bernarda Haitinka a Christiana Thielemanna. Je spojena se třemi nejvýraznějšími jmény německé opery: Carlem Mariou von Weberem, Richardem Wagnerem a Richardem Straussem. Uslyšíte ukázky z Weberova Čarostřelce, zkomponovaného v Drážďanech, i Wagnerova Rienziho a Tannhäusera, které tu měly premiéru.

A z devíti oper Richarda Strausse, které měly premiéru v Semperově opeře, sáhneme k té nejslavnější – v samém závěru zazní závěr jeho Růžového kavalíra. Hudba ovšem odráží i zkázu Drážďan v roce 1945, Dmitrij Šostakovič jim v roce 1960 věnoval svůj nejpopulárnější smyčcový kvartet č. 8 a v památný den této události vystoupil v roce 1985 drážďanský rodák Peter Schreier se Svjatoslavem Richterem. Ani to nebude chybět v našem drážďanském dopoledni.

Spustit audio